RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » ЦК профспілки не погоджує проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268»

ЦК профспілки не погоджує проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268»

Дата публікації: 10/02/2017 09:26

ЦК профспілки не погоджує проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268»

09.02.2017

ЦК профспілки не погоджує проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268»

ЦК Профспілки опрацював проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі – проект) та повідомляє про таке.

На нашу думку, внесений проект постанови Кабінету Міністрів України не передбачає збалансованого підходу для врегулювання питання  оплати праці працівників органів місцевого самоврядування, які б наразі привели її у відповідність до: 1) встановленого на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати; 2) рівня оплати праці державних службовців на відповідних посадах; 3) існуючих змін у системі органів місцевого самоврядування. Зокрема, у запропонованому проекті постанови відсутні:

– зміни до додатку № 55 «Схема посадових окладів службовців апарату (секретаріату) органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів», яким визначаються посадові оклади службовців органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів;

– зміни до додатку № 57 «Розмір надбавок до посадових окладів за ранги державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування»;

– зміни до встановлення розмірів надбавки за вислугу років.

У разі прийняття цієї постанови запропоновані розміри посадових окладів посадових осіб місцевого самоврядування, не відповідатимуть рівню оплати праці державних службовців, які працюють на аналогічних посадах. Так, вважаємо, що посадові оклади ряду працівників і спеціалістів апарату районних рад, зокрема голови, керуючого справами, начальника відділу, головного бухгалтера необхідно привести до розмірів посадових окладів відповідних категорій посад у районній державній адміністрації, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2017 № 15. При цьому вбачаємо доцільним зменшення розривів у посадових окладах начальників відділів та головних бухгалтерів у районних радах стосовно окладу керуючого справами за прикладом встановлення  окладів на таких посадах в обласних радах. Крім того, посадовий оклад заступника голови обласної ради, на нашу думку, необхідно встановити на рівні посадового окладу заступника голови обласної державної адміністрації.

Водночас, у запропонованому проекті, простежується  певний дисбаланс в оплаті праці спеціалістів. Зокрема, це стосується  спеціалістів виконавчого апарату обласної ради I категорії (2900 грн.) та II категорії (2800 грн.), посадові оклади яких менші від посадових окладів спеціалістів міської ради відповідно на 300 та 100 грн. (і це лише стосовно окладу за  III групою міст).

У проекті не враховано функціональне навантаження на посади в органах місцевого самоврядування, що виникло у зв’язку з проведенням реформи децентралізації та об’єднання територіальних громад. Наразі існують територіальні громади, що фактично об’єднали  майже весь район в одну громаду, тому посадові оклади сільських, селищних голів, що обрані  об’єднаними громадами, не повинні мати великий розрив з посадовими окладами голів районних рад. Водночас згідно із Схемою посадових окладів керівних працівників і спеціалістів апарату районних рад посадовий оклад голови районної ради пропонується у розмірі 7900 грн., а сільського, селищного голови за максимальною чисельністю населення –  у розмірі 5200 грн.

З урахуванням, зазначеного ЦК профспілки не погоджує проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» і пропонує створити робочу групу  для доопрацювання зазначеного проекту постанови із залученням фахівців, що працюють в органах місцевого самоврядування різного рівня.