RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Урочисті заходи з нагоди 100-річчя створення архівної системи в Україні

Урочисті заходи з нагоди 100-річчя створення архівної системи в Україні

Дата публікації: 22/01/2018 13:18

22 грудня 2017 р. у Державному архіві Черкаської області відбулися урочисті заходи з нагоди 100-річчя створення архівної системи в Україні та професійного свята – Дня працівників архівних установ України.

Участь в урочистих заходах взяла також голова Черкаського обкому профспілки працівників державних установ Кучугурна Катерина Луківна, яка привітала працівників архіву із професійним святом, відзначила важливу роль архівних установ у формуванні української державності та збереженні культурної й історичної спадщини українського народу, а також звернула увагу присутніх на позитивний досвід роботи первинної профспілкової організації в установі.

Крім того, Катерина Кучугурна вручила нагороди найбільш активним членам трудового колективу по відстоюванню прав та інтересів членів профспілки, зокрема: за вагомий внесок у розвиток архівної справи, пропаганду та поширення профспілкового руху, налагодження тісної співпраці профспілкових організацій та органів виконавчої влади в Черкаській області, активну громадську позицію та з нагоди 100 – річчя створення державних архівних установ директор державного архіву області Клименко Тетяна Анатоліївна нагороджена Почесним знаком Центрального комітету профспілки працівників державних установ України «За соціальний діалог»; за багаторічну активну роботу щодо захисту трудових та соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки, особистий внесок у розвиток первинної організації Профспілки та з нагоди 100-річчя створення державних архівних установ Мельник Вікторія Олександрівна голова первинної профспілкової організації Державного архіву Черкаської області нагороджена грамотою Центрального комітету профспілки працівників державних установ України. Варто наголосити, що Вікторія Олександрівна очолює первинну організацію профспілки держархіву області з 2004 року.

Крім того, п’ять працівників Державного архіву області нагороджено Почесними грамотами Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ.

 

Довідково: У вересні 1917 р. було створено Бібліотечно-архівний відділ при департаменті мистецтв Генерального секретарства справ освітніх Української Центральної Ради (з 9 січня 1918 р. при Народному міністерстві освіти УНР) під керівництвом Олександра Грушевського (1877–[1943]), молодшого брата видатного українського вченого-історика та державного діяча Михайла Грушевського. Ця установа, з приходом до влади гетьмана Павла Скоропадського, була перейменована в Архівно-бібліотечний відділ Головного управління у справах мистецтв і національної культури при Міністерстві народної освіти, його з травня 1918 р очолював Вадим Модзалевський (1882–1920). Обидва керівники були авторитетними постатями у науковому та громадському житті українства, відомими вченими-істориками, залишили помітний слід в українській історіографії, джерелознавстві, літературознавстві, мистецтвознавстві, генеалогії, біографістиці, архівній та музейній справах, організації архівної освіти. Під їх керівництвом співробітники зазначених державних установ розпочали виконання перспективної, національно-орієнтованої програми реформування архівної справи. Особлива увага приділялась збереженню та охороні архівних документів, у т. ч. приватних архівних i книжкових колекцій; повернення українських архівів з-за кордону, зокрема, йшлося про відстоювання невід’ємного права України на повернення примусово вивезених у Росію за наказом царського уряду архівних документів; створення зведеного реєстру архівної спадщини; заснування Українського національного архіву – установи європейського рівня; надання архівним комісіям статусу державних установ зі збільшенням штату та покладання на них функцій контролю за станом діловодства у місцевих установах і організаціях; формування мережі нових архівних установ і підтримка діючих; започаткування системи підготовки фахівців архівної справи. Сучасні архівісти продовжують зазначену роботу, а Державна архівна служба України цілком справедливо вважається спадкоємницею органів управління системою архівних установ, створеною в часи Української революції 1917-1921 років.