Українсько-шведський проект дружніх профспілок: новий виток навчання профспілкового активу

У рамках співпраці між Профспілкою працівників державних установ України та Профспілкою державних службовців Швеції Fackförbundet ST 27-28 березня 2018 року у м.Києві було проведено семінар-тренінг на тему: «Актуальні питання дотримання вимог законодавства щодо фінансової дисципліни та ведення бухгалтерського обліку в організаціях Профспілки» для голів та головних бухгалтерів регіональних організацій Профспілки. Семінар зібрав 50 учасників, які протягом двох днів вивчали питання важливих аспектів Податкового кодексу України, що стосуються діяльності профспілкових організацій в частині ведення обліку доходів та витрат в організаціях Профспілки. Учасники обговорювали практичні аспекти застосовування Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»,  формування єдиної облікової політики у організаціях Профспілки.

Прозорість профспілкових витрат, протидія корупції та нецільовому використанню коштів – це головні визначальні напрямки роботи Профспілки в питаннях удосконалення системи обліку та звітності.
Тренером виступила Світлана Ярошинська, яка є професійним аудитором, членом Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України. Окрім теоретичних знань, учасники мали можливість дізнатись про нові інструменти, які допоможуть покращити роботу: це електронні сервіси фіскальних органів та нові бухгалтерські програми. Цінним став час спілкування з колегами та обмін досвідом роботи.

Як зазначила головний бухгалтер виконавчого апарату Профспілки Світлана Овдієнко, «такі семінари є надзвичайно важливими, оскільки Профспілка прагне впроваджувати європейські системи бухгалтерського обліку та принципи облікової політики, а враховуючи велику кількість змін у податковому законодавстві, навчання з питань фінансової дисципліни та ведення бухгалтерського обліку є просто необхідним.
По завершенню семінару-тренінгу учасники отримали електронний інформаційний носій «Актуальні питання дотримання вимог законодавства щодо фінансової дисципліни та ведення бухгалтерського обліку в організаціях профспілки» для подальшого використання в роботі.

Профспілка висловлює вдячність шведським колегам за надану можливість  отримання новітніх знань для ефективного здійснення повноважень організаціями Профспілки.

Оксана Гузь, Профспілка працівників

державних установ України