RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Профспілки виступають за перерахунок пенсій державним службовцям

Профспілки виступають за перерахунок пенсій державним службовцям

Дата публікації: 02/04/2018 13:15

Черкаським обкомом спільно із колишніми членами профспілки працівників державних установ, які вийшли на пенсію відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993р. № 3723-ХІІ, організовано та проводиться робота щодо збору підписів на підтримку законопроекту, відповідно до якого повертається норма щодо перерахунку розміру пенсії державного службовця.

Так, зокрема, за результатами робочої зустрчі колишнього члена президії обкому Людмили Бакум та голови обкому Катерини Кучугурної ухвалено рішення щодо організації збору підписів від Черкащан, які мають право на пенсію деравного службовця, в приміщенні Будинку профспілок, а також направлено відповідні листи до райкомів та міськкомів області з метою організації відповідної роботи на місцях.

Як відомо, пенсійне забезпечення державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в період до 01.05.2016 року регулювалося нормами Закону України від 16.12.1993р. № 3723-ХІІ «Про державну службу» з усіма змінами та доповненнями. Зокрема, Законом України від 16.01.2003р. № 432-IV «Про внесення змін до Закону України  «Про державну службу» Закон доповнено статтею 371 у такій редакції: «…у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв’язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій».

Законом України від 28.12.2014 р. № 76-VIII   «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність,  деяких законодавчих актів України» статтю 371 Закону України  від 16.12.1993 р. № 3723-ХІІ «Про державну службу» викладено наступній редакції: «..умови та порядок перерахунку призначених пенсій державних службовців визначаються Кабінетом Міністрів України».   Змінився порядок перерахунку пенсій, проте саме право на перерахунок скасовано не було.

Правом на пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу» користувалися до 11 жовтня 2017 року також і посадові особи місцевого самоврядування.

Після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови від 09.12.2015р. № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» державні службовці-пенсіонери звернулись до органів Пенсійного фонду за перерахунком призначених пенсій. Отримавши офіційні відмови, останні за захистом своїх прав звертались до судів. Як наслідок, маємо зазначити, що неузгодженість законодавчих актів призвела і до застосування різних підходів до оцінки ситуації при винесенні судами протилежних, по суті, рішень за позовами пенсіонерів з числа колишніх державних службовців.

У зв’язку з набранням чинності з 01.05.2016 року Закону України від 10.12.2015р. № 889-VII «Про державну службу» положення Закону України  від 16.12.1993р. № 3723-ХІІ «Про державну службу», що передбачали перерахунок пенсій осіб, які мають право на пенсійне забезпечення державного службовця, втратили чинність.

При цьому, «нові правила» поширено не тільки на осіб, що призначені на державну службу після введення в дію нового Закону, але й  на тих, хто здійснював свою професійну діяльність на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування в період дії законодавства, що передбачало право, умови та порядок на перерахунок пенсії державного службовця.

Чинний Закон України від 10.12.2015р. № 889-VII «Про державну службу», згідно з пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень наділив правом виходу на пенсію за Законом України  від 16.12.1993р. № 3723-ХІІ «Про державну службу» певну категорію державних службовців (які на день набрання чинності займають посади  державної служби та мали не менше 10 років стажу на посадах, віднесених до категорій посад державної служби, або мали не менше як 20 років стажу, незалежно від факту роботи на державній службі).

З огляду на викладене, планується в термін до 10 квітня направити колективні звернення до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України із вимогами щодо ініціювання у Верховній Раді України внесення зміни до статті 90 Закону України від 10.12.2015р. № 889-VII «Про державну службу» та до статті 21 діючого Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та проекту нового Закону України щодо проходження служби в органах місцевого самоврядування стосовно відновлення права на перерахунок пенсії особам, яким призначено пенсію на підставі Закону України від 16.12.1993р. № 3723-ХІІ «Про державну службу» та на тих підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, в тому числі й у разі підвищення розміру заробітної плати працюючими державним службовцям та посадових особам місцевого самоврядування за посадою, з якої була призначена пенсія.

Народним депутатом України Міщенком С.Г. внесений проект Закону України від 15.12.2017р. № 7406 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим)», яким пропонується відновити право на перерахунок розміру пенсії особам, яким призначено пенсії відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» у випадку збільшення розміру заробітної плати працюючих державних службовців (посадових осіб місцевого самоврядування).

Наразі, на адресу обкому надходять численні звернення на підтримку вказаних ініціатив.

Висловлюємо надію і сподівання, що думку ветеранів публічної служби та профспілок буде почуто керівництвом держави, чим буде забезпечено конституційні гарантії на належне пенсійне забезпечення ветеранів державної служби та сприятиме утвердженню принципу довіри громадян до держави.

Крім того, Катериною Кучугурною та Людмилою Бакум ініційовано утворення на Черкащині Ради ветеранів державної служби, яка зможе відстоювати та захищати інтереси осіб, які віддали значну частину свого життя служінню державі та територіальним громадам.