RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Профспілка вимагає зупинити наступ на трудові права громадян

Профспілка вимагає зупинити наступ на трудові права громадян

Дата публікації: 09/09/2021 05:40

Проєктом Розкладу засідань Верховної Ради України на пленарні тижні 7-24 вересня 2021 року передбачено розглянути в першому читанні проекти законів України, зокрема про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин (реєстр. № 5388 від 20.04.2021), а також про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого та середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність (реєстр. № 5371 від 15.04.2021).

Федерація профспілок України неодноразово наголошувала на неприпустимості розгляду зазначених законопроектів, оскільки ними порушуються фундаментальні права людини: трудові права та право на об’єднання у профспілки.

24.06.2021 це питання було розглянуто на засіданні Президії ФПУ. Членами Президії визначено зазначені законопроекти неприйнятними та такими, що порушують основоположні норми Конституції та законів України, міжнародних актів, ратифікованих Україною.

На виконання даної постанови Президії ФПУ було направлено листи Голові Верховної Ради України, головам комітетів Верховної Ради України, фракцій та депутатських груп у Парламенті з вимогами щодо неприйнятності законопроекту та поновлення роботи робочої групи з напрацювання нового Трудового кодексу України, створеної у 2020 році Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У зв’язку з черговим нинішнім антиконституційним наступом на трудові права працівників і профспілок Федерацією оперативно надіслано звернення до Голови Верховної Ради України, керівників парламентських фракцій та груп щодо неприпустимості поспішного розгляду і прийняття зазначених законопроектів.

У разі ігнорування позиції профспілок, на засіданні Президії ФПУ 14 вересня п.р. буде ініційовано проведення всеукраїнської профспілкової акції.

 

ПРОЄКТ ЗАЯВИ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

Як стало відомо, на Погоджувальній раді Верховної Ради України до порядку денного першого осіннього засідання парламенту внесені антитрудові законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин за № 5371 і про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність №5388, які порушують конституційні права працівників і їх представників профспілок.

ФПУ і національні профоб’єднання, які представляють 6.5 млн. членів, своєчасно і офіційно доводили до Президента, Уряду України, керівників  парламентських фракцій і груп свою позицію щодо не сприйняття працівниками крайніх форм лібералізації трудових відносин. З цих питань безпосередньо зверталися до народних депутатів України зверталися місцеві профспілкові осередки.

Соціально-економічний комітет ООН, Міжнародна організація праці в своїх офіційних зверненнях неодноразово застерігали керівництво української держави від беззастережної лібералізації трудових відносин, які порушують  права людини і міжнародні зобов’язання України.

Наукові експерти, відомі правовики у своїх висновках теж вказують на окремі положення законопроектів  №№ 5371 і 5388, які суперечать Конституції України, Конвенціям МОП, що регулюють соціально-трудові відносини стосовно нівелювання ролі профспілок як законних представників людей праці.

Результатом запровадження зазначених законопроектів стане подальше зростання безробіття та трудової міграції, запровадження повного диктату роботодавця по відношенню до працівника, усунення профспілок від захисту працюючої людини, що зруйнує баланс інтересів сторін трудових відносин.

Повна лібералізація трудових відносин категорично не сприймається трудящими і обов’язково призведе до масових трудових конфліктів. ФПУ застерігає Верховну Раду України, народних депутатів від хибних рішень, наслідком яких стане дестабілізація трудових колективів, вуличні протести і страйки.

Профспілки України вимагають повернути вищезазначені законопроекти на розгляд Національної тристоронньої комісії при Президентові України, діяльність якої Глава держави поновив напередодні 30-річчя Незалежності України. Він наголосив при цьому, що діалог працівників, їхніх профспілкових представників, роботодавців та органів виконавчої влади й місцевого самоврядування через пошук компромісу має забезпечувати досягнення максимального результату і суспільної злагоди.

 

Голова ФПУ, Голова СПО профспілок,

Співголова НТСЕР                                  Григорій Осовий