RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Обком звернувся до Президента та Уряду щодо належного фінансування РДА

Обком звернувся до Президента та Уряду щодо належного фінансування РДА

Дата публікації: 04/02/2020 12:09

Відповідно до рішення пленуму Черкаського обкому профспілки працівників державних установ від 21.01.2020 № Пл-VI-3 направлено листи до Президента України, Прем’єр-міністра України та голови Черкаської облдержадміністрації щодо сприяння у забезпеченні належного фінансування діяльності районних державних адміністрацій Черкаської області.

Так, на сьогоднішній день в трудових колективах райдержадміністрацій спостерігається вкрай незадовільна психологічно-емоційна ситуація, пов’язана із масовими вивільненнями працівників, різким зростанням навантаження на кожного працівника та невизначеністю щодо подальшої діяльності місцевих державних адміністрацій.

Разом із тим, негативну атмосферу в колективах посилює також той факт, що на 2020 рік на діяльність районних державних адміністрацій області виділено близько 70% коштів від фактичної мінімальної потреби.

На сьогодні існує реальна загроза надання працівникам районних державних адміністрацій відпусток без збереження заробітної плати, відсутня можливість отримання працівниками щорічних відпусток та грошових допомог до них, а про встановлення будь-яких премій та додаткових доплат взагалі мова не йде.

Проте, працівники райдержадміністрацій – це категорія державних службовців, яка найбільше наближена до населення, саме вони забезпечують щоденні прийоми громадян та надання їм послуг, передбачених Законом України «Про місцеві державні адміністрації».

Переконані, що недофінансування діяльності райдержадміністрацій призведе до вкрай негативних наслідків, зокрема, до неможливості виконання райдержадміністраціями покладених на них функцій та завдань, неспроможності надання райдержадміністраціями якісних послуг та, як наслідок, зневіри і розчарування громадян у владних інститутах держави.

Працівники райдержадміністрацій, як і решта державних службовців, мають суттєві обмеження в частині роботи за сумісництвом, зокрема, відповідно до пункту 1 частини першої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» їм заборонено займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Більше того, державні службовці районних державних адміністрацій мають найменші посадові оклади. Наприклад спеціаліст має посадовий оклад у розмірі 4204 грн. (з урахуванням підвищення посадового окладу з 01.01.2020). І, навіть, за умови наявності інших, передбачених Законом України «Про державну службу», обов’язкових складових заробітних плат, розмір заробітної плати такого державного службовця не завжди дотягує до встановленого законом розміру мінімальної заробітної плати.

Проте, виділене фінансування не дозволяє виплачувати цим державним службовцям і цих невисоких заробітних плат.

А ці люди – патріоти держави, які йшли на державну службу заради високої та відповідальної місії – служіння Українському народові. І велика частина із них віддала цій меті більшу частину свого життя.

Вони не мають будь-яких статків, заощаджень, або інших джерел для існування, проте, мають свої родини. І їм важко усвідомити, як наша держава може говорити про те, що вона є соціальною державою, коли одна частина високопосадовців отримує заробітну плату із державного бюджету із 100-200 відсотковими преміями, а іншій частині не виділяють коштів навіть на обов’язкові складові заробітної плати.

Саме тому обком профспілки звернувся до вищих посадових осіб держави із проханням надати можливість людям працювати та отримувати за це заробітну плату, а громадянам – отримувати послуги районних державних адміністрацій.

Крім того, направлено клопотання до Центрального комітету Профспілки щодо клопотання перед керівництвом держави у вирішенні даного питання.