RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Не роботою єдиною

Не роботою єдиною

Дата публікації: 16/03/2018 08:45

Єдність та сила колективу та будь-якої організації проявляється не тільки в тому, як організовано робочий процес у ньому, а й у тому, як вони можуть спільно організовувати та проводити своє дозвілля.

Тому, на численні прохання та пропозиції профспілкового активу Черкаською обласною організацією профспілки працівників державних установ організовано екскурсію для членів профспілки та їх родин до одного із найгарніших міст нашої держави – Львова.

Екскурсія тривала чотири дні, із 08 по 11 березня, що стало також чудовим подарунком для найкращої половини людства до Міжнародного жіночого дня.

В перший день для спілчан було організовано дві екскурсії: перша автобусно-пішохідна екскурсія “Львів — перлина Європи” під час якої була нагода оглянути та ознайомитися із основними пам’ятками Львова з вікон автобуса, а в трьох найцікавіших куточках міста були три зупинки. Зокрема, спілчани поринули у захоплюючу мандрівку старовинним та сучасним Львовом, відвідали Личаківське кладовище, яке, попри дещо упереджену думку, вважають найгарнішим у Східній Європі. Його називають “личаківським некрополем” або “львівським вавелем”. Це музей під відкритим небом, де зібрана найкраща сакральна скульптура Львова, а також поховані такі видатні українці, як Іван Франко, Соломія Крушельницька, Володимир Івасюк, Ігор Білозір, Микола Келесса та багато інших.

Наступна зупинка була у підніжжі гори Високий Замок, з висоти якої відкрилася захоплива панорами усього Львова. І, нарешті, третя зупинка біля “візитівки міста”, одного з найдавніших і найгарніших його храмів – собору Святого Юра, який вразив спілчан розкішшю барокового оздоблення та експресивністю скульптур, серед яких є роботи “українського мікеланджело” Йогана Георга Пінзеля.

Після обіду проведено пішохідну екскурсію «Таємниці середньовічного Львова», упродовж якої представники Черкащини ознайомилися з найвизначнішими пам’ятками Львова та почули найцікавіші розповіді і легенди про славне місто Львів. Екскурсія проходила по центральній історичній частині міста, яка занесена до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Під час екскурсії її учасники побачили ансамбль площі Ринок, кожен з 45 будинків якої є шедевром архітектури, також побачили вірменський квартал, Латинську катедру, Успенську церкву, Домініканський та єзуїтський  храми, каплицю Боїмів, Італійський дворик та багато іншого.

Завершити день та відсвяткувати свято 8 березня кожен учасник мав змогу на власний розсуд у безлічі славнозвісних Львівських кафе, ресторацій та кав’ярень.

9 березня для екскурсантів був вільним днем і кожен на свій смак міг організувати своє дозвілля. Найбільшою популярністю у цей день серед Черкащан користувалися міська Ратуша, щоб потрапити на оглядовий майданчик якої довелося подолати 408 сходинок. Проте, краєвид древнього міста, який відкрився із неї того вартував. Також, не залишили нікого байдужими пам’ятки архітектури, численні музеї міста, а також привітні та ввічливі мешканці Львова.

Крім того, 9 березня як і по всій Україні у місті Львові відзначали річницю Дня народження пророка України Тараса Григоровича Шевченка, а тому, частина спілчан приєдналася до місцевих мешканців у покладанні квітів до пам’ятника Кобзаря та інших урочистих заходів.

Також і для меломанів було чим зайнятися у цей день, адже і Львівська Національна опера, і численні зали органної музики, і безліч знаменитих співаків та «вуличних» виконавців дали змогу насолодитися музикою на будь-який смак.

Третій екскурсійний день передбачав заміську оглядову екскурсію “Замки Золотої Підкови”, яка включала у себе оглядини трьох старовинних замків: Олеського, Підгорецького та Золочівського замків.

Перша письмова згадка про Олеський Замок датується 1327 роком, коли він перейшов у володіння Юрія – сина мазовецького князя Ртойдена і руської княжни Марії. Ця дата дозволяє припустити, що замок зведено одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича – Андрієм або Левом. Підгорецький Замок був споруджений в 17 столітті французьким інженером Бопланом, а триповерховий палац спорудив італієць Дель Аква. Цей замок більше схожий саме на палац, ніж на фортецю і різко контрастує з суворими войовничими форпостами Поділля. Золочівський Замок споруджений в 1630-х роках і є цитаделлю з бастіонами. Замок в 17-18 століттях належав Собеським і Радзівіллам. Розташований на горі і оточений валами і ескарпами. На подвір’ї замку споруджено Великий палац і Китайський Палац.

«Скільки в гостях не сиди, а повертатися додому треба», тому, 11 березня після самостійного відвідування найбажаніших місць у Львові спілчани вимушені були вирушили в зворотному напряму.

На весь час перебування у Львові за особистою домовленістю голови обкому Катерини Кучугурної та заступником директора Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Романом Великопольським учасники екскурсії проживали у гуртожитку готельного типу цього престижного навчального закладу.

Учасники екскурсії висловлюють вдячність обкому профспілки за її організацію та висловлюють надію на подальші захоплюючі подорожі мальовничими місцями нашої держави.