RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » На президії проаналізовано статистичний звіт Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установза 2018 рік

На президії проаналізовано статистичний звіт Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установза 2018 рік

Дата публікації: 26/02/2019 11:04

 

 

Черкаська обласна організація профспілки працівників державних установ станом на 01.01.2019 року об`єднує 2 міських та 20 районних  організацій, до складу яких входять 457 (- 25 порівняно з 2017 роком) первинних профорганізацій і 30 (-2 порівняно з 2017 роком)  первинних профспілкових організацій міста  Черкаси.

В структурі профспілки 400 (82,3%) первинних організацій чисельністю до 15 членів профспілки;  84 (17,3%) організацій з чисельністю від 15 до 150 членів профспілки;  2 (0,4%) чисельністю від 150 до 500 осіб, а також 1 первинна профспілкова організація вищого навчального закладу, яка налічує 182 студенти.

20 лютого 2018 року первинна профспілкова організація Державної установи «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Черкаській області» перейшла до профспілки працівників органів МВС. Профспілкова організація налічувала 133 члени.

Всі голови територіальних і первинних організацій працюють на громадських засадах.

Із 7170 (-434) осіб загальної кількості працюючих – 6217 об`єднані в профспілку (86.7%). На профспілковому обліку також перебувають 68 непрацюючих пенсіонерів.

На 01.01.2019 року загальна чисельність обласної організації профспілки працівників державних установ складає 6467 членів профспілки. Із загальної кількості членів профспілки: жінок  67% (що відповідає 2017 року), молоді до 35 років включно – 29 % (що на 3 % більше ніж у 2017 році).

Завдяки росту чисельності працюючих та активній роботі профспілкового активу найбільше зросла кількість членів профспілки в Маньківській районній організації (+ 61 особа).

Зменшення кількості первинних організацій профспілки передусім пов’язане із об’єднанням територіальних громад, в результаті якого відбувається зменшення кількості органів місцевого самоврядування. Наприклад, в результаті утворення Паланської ОТГ припинили свою діяльність 7 первинних профспілковий організацій, які діяли в сільських радах, що увійшли до цієї ОТГ. Аналогічна ситуація в Маньківському районі, де 4 первинні профспілкові організації сільських рад, припинили діяльність у зв’язку із утворенням Буцької та Іванківської ОТГ, Городищенському районі – 3 первинні профспілкові організації сільських рад, які увійшли до Мліївської ОТГ тощо.

В результаті ліквідації юридичної особи публічного права Державної екологічної інспекції у Черкаській області припинила діяльність відповідна первинна профспілкова організація, яка налічувала 36 членів.

Основними чинниками зменшення чисельності членів профспілки в 2019 році були вихід із профспілки через небажання сплачувати членські внески, реорганізація та скорочення штатної чисельності окремих організацій, плинність кадрів через низький рівень заробітної плати.

Обкому профспілки, виборним органам територіальних і первинних організацій необхідно вживати додаткових заходів щодо посилення та активізації ведення інформаційної діяльності, доведення до рядових членів профспілки інформації про діяльність профспілкових органів всіх рівнів, направлену на покращення соціально-економічного стану працюючих, відстоювання їх права на гідну працю та її оплату,  продовжувати роботу по залученню до Профспілки членів трудових колективів державних установ та органів місцевого самоврядування, особливо в об’єднаних територіальних громадах.