RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » На Покрову до Чернігова

На Покрову до Чернігова

Дата публікації: 18/10/2018 08:38

Цими вихідними, коли вся держава відзначала одразу три визначні українські свята, представники Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ завітали до м. Чернігова.

Дружній колектив спілчан та їх сімей зі всієї області розпочав свій екскурсійний тур Чернігівщиною із міста Козелець, з яким тісно пов’язана історія родини Розумовських. Зокрема, в селі Лемеші, яке наразі входить до Козелецького району, народилися Олексій Розумовський, фаворит імператриці Єлисавети Петрівни, за підтримки якого було відновлено гетьманство в Україні, та Кирило Розумовський, останій гетьман Лівобережної України. Також, у Козельці спілчани відвідали Собор Різдва Богородиці, який збудовано на замовлення Наталії Розумовської задля вінчання, як стверджують перекази, її сина із імператрицею та який відносять до найкращих архітектурних витворів XVIII століття в Україні та тогочасної Російської імперії.

Екскурсія по самому Чернігову розпочалася із огляду найдавніших пам’яток часів Київської Русі та місць козацької слави. Так, на початку першого екскурсійного дня спілчани відвідали Катерининську церкву, яка розташована одразу на в’їзді в місто та яка зустрічає всіх гостей і чарує їх своєю красою.

Далі, прогулюючись Чернігівським дитинцем, або як його ще називають Чернігівським Валом, тобто укріпленою частиною Чернігова, яка у XI сторіччі була політичним і релігійним центром Чернігова – «стольного града» Чернігово-Сіверської землі, учасники екскурсії почули історію та оглянули Спаський собор, один із найстаріших мурованих храмів України, збудований 1035 року, Борисоглібський собор, мурований храм закладений за правління князя Чернігівського Давида Святославовича у 1120-1123 роках, Чернігівський колегіум, перший вищий навчальний заклад на лівобережжі України, Будинок Мазепи, або будинок Лизогуба, який згодом став будинком Полкової Канцелярії, пройшлися бульваром на місці фортечних валів, який прикрашають 12 гармат.

Сини й доньки землі Богдана і Тараса також віддали шану та відвідали на Валу пам’ятники Тараса Григоровича Шевченка, який зображує його у молоді роки, що доволі рідко зустрічається, та Івана Мазепи, який є перший пам’ятник Гетьману на території України.

Другий день екскурсії припав на свято Покрови Пресвятої Богородиці. То ж екскурсійні маршрути на початку дня пролягали духовними осередками Чернігівщини.

А розпочалася екскурсія з Болдиних гір і відвідування Троїцько-Іллінського монастиря. Так, всі бажаючі мали нагоди взяти участь у богослужінні, яке проходило в Свято-Троїцькому соборі, збудованого коштом гетьмана України Івана Мазепи у 1695 році. До речі, з висоти дзвіниці собору відкривається панорама та краса всього Чернігова.

Неймовірні враження на спілчан склало відвідання Антонієвих печер, адже саме в цьому рукотворному підземному храмі у 1069 році засновано печерний християнський монастир Чернігівським, на той час, та невдовзі Великим князем Київським Святославом Ярославичем, сином Ярослава Мудрого, та відомим церковним діячем давньоруської доби Антонім Печерським. А прикрашає вхід до Антонієвих печер Іллінська церква, збудована у XІІ сторіччі.

Болдині гори відомі також своїм курганним комплексом, який є одним з найбільш відомих науці в Україні некрополів IX-XI століть. Також, тут знаходиться могила відомого українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського.

Наступним місцем, яке відвідали спілчани, став Єлецький православний монастир, один із найстаріших монастирів України, заснований у 1060 році вже згадуваним Святославом Ярославичем.

Таким чином, прямо на очах спілчан оживала славна давня історія праматері неньки України – Київської Русі.

У другій половині дня, спілчани відвідали Чернігівську міську броварню «Bierwelle», де їм показали усю процедуру крафтового пивоваріння, а також надали змогу дегустувати різні сорти власного пива.

Ввечері, представники Черкащини мали нагоду приєднатися до святкування Дня захисника України, яке проходило у Чернігові, відвідати виставку військової техніки, яку влаштували на честь свята на Красній площі міста, прогулятися численними парками та скверами, спостерігати величезну кількість фонтанів та просто насолодитися принадами вечірнього Чернігова.

В останній день екскурсії спілчани відвідали селище Любеч, яке неодноразово згадується у найбільш відомому джерелі історії України часів Київської Русі «Повісті минулих літ». У Любечі місцевий гід показав спілчанам та членам їх родин історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч», а саме Замкову гору, на якій гостей зустрічала сама Малуша, матір великого рівноапостольного князя Володимира Великого, печеру святого Антонія Печерського, печери якого спілчани вже відвідували у Чернігові, а також засновника славнозвісних Київських печер, де сам «чернець Антоній» розповів історію свого життя, кам’яницю наказного гетьмана України Павла Полуботка, Спасо-Преображенський собор початку XIX сторіччя, де для спілчан було проведено службу на честь Пресвятої Богородиці.

І що дуже приємно, так це той сюрприз, який дала подорожуючим матінка природа на ці вихідні, оскільки таке ніжне і тепле «бабине літо» одягнуло все навколо у яскраве кольорове вбрання, яке неможливо було спостерігати без захоплення та милування.

І як би спілчанам не хотілося продовжити свою «мандрівку» визначними місцями Чернігівщини, але довелося повертатися до рідної Черкащини. Всі члени екскурсії отримали величезну кількість позитивних вражень та висловили вдячність обкому профспілки працівників державних установ за організовану екскурсію.

Але, сподіваємося, не побачені цього разу славні Батурин, Новгород-Сіверський, Ніжин, Качанівка та багато інших визначних місць Чернігівщини, які і інших куточків нашої держави, будуть надихати членів профспілки на нові захопливі екскурсії по нашій великій і неймовірно красивій Україні.