RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Катерина Кучугурна: «Профспілка – це реальна сила, яка здатна захистити»

Катерина Кучугурна: «Профспілка – це реальна сила, яка здатна захистити»

Дата публікації: 23/02/2017 06:46

 

На жаль, нині профспілки переживають не прості часи. Окрім проведення величезної роботи щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників, профспілковим лідерам доводиться ще й займатися просвітницькою роботою. Адже чимало людей не знають своїх прав, хтось зневірившись, вважає, що профспілка вже мало що вирішує, хтось переконаний, що профспілкові організації – це пережиток минулого, а молодь, якій інколи мало відомо про профспілкову діяльність, не знає навіщо потрібна профспілка та про її завдання на сучасному етапі. То чи потрібна профспілка сучасному працівникові, яка роль профспілки у колективі? На ці та інші питання відповідає голова Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ Катерина Кучугурна.

Катерино Луківно, щоб проаналізувати діяльність профспілки, передовсім, важливо знати, що таке профспілка?

Вичерпну відповідь на це питання дає ст. 1 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії їхньої діяльності», відповідно до визначення якої професійна спілка (профспілка) є добровільною неприбутковою громадською організацією, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання). Тобто це організація, яка об’єднує працівників для вирішення питань трудового колективу. Тобто профспілка – це об’єднання працівників, в якому вони самі приймають рішення, виконують їх і несуть за них відповідальність. І тут працівники будь-якого колективу повинні усвідомити, що ніхто інший не буде вирішувати їхні проблеми замість них.

Черкаська обласна організація профспілки працівників державних установ об’єднує 563 первинних профорганізацій. До складу нашої профспілки входять первинні організації працівників департаментів, управлінь і відділів Черкаської облдержадміністрації, Черкаської обласної, міських, селищних і сільських рад,     районних державних адміністрацій, управління Держпраці у Черкаській області, управління Держаудитслужби в Черкаській області, ми об’єднуємо співробітників силових та правоохоронних органів, а також працівників інших організацій.

На обліку обласної організації профспілки працівників державних установ перебуває 7685 членів профспілки. Захист їхніх трудових і соціально-економічних прав та інтересів і є нашим основним завданням.

– Чи потрібна в наш час така організація і які переваги надає працівнику членство у профспілці?

Профспілка сьогодні є єдиною громадською організацією, яка має право і можливості за законом і здатна представляти інтереси і захищати права працівників. Адже політичні партії забувають про свої обіцянки перед трудовим народом відразу після виборів, а інші громадські організації не мають реальних механізмів впливу на працедавців і державу для захисту трудових і професійних прав працівників.

Проаналізувавши нинішні проблеми працюючих, можна впевнено сказати, що сьогодні є величезна кількість питань, які необхідно вирішувати профспілкам. Серед нагальних проблем нашої галузевої профспілки залишаються питання низької заробітної плати, пенсійне забезпечення, питання охорони праці, зайнятості, соціального забезпечення i багато інших, які ми вирішуємо і будемо  вирішувати.

Працівники управлінь, організацій детально знають кожну проблему, з якими вони щоденно зустрічаються. Та подолати їх самостійно неможливо, бо «один в полі не воїн». І щоб відстояти свої інтереси, працівники повинні об’єднуватися задля спільної мети.

Вступивши до профспілки, працівник отримує такі права:

– укладення колективної та галузевої угоди для встановлення та дотримання трудових прав і соціально-економічних гарантій, захисту своїх прав і інтересів;

– на безкоштовну юридичну допомогу з питань прийняття на роботу, робочого часу і часу відпочинку, охорони праці, гарантій і компенсацій. Профспілка від імені члена профспілки в якості його представника може без персональної участі працівника за його дорученням або проханням представляти його інтереси у врегулюванні розбіжностей з роботодавцем, працівник отримує право на безкоштовну правову допомогу профспілки в розгляді питань в суді;

– на всі соціально-економічні норми і пільги, передбачені у колективному договорі;

– на сприяння профспілки і його фахівців з питань оплати праці, розміру заробітної плати та своєчасної її виплати;

– на розгляд індивідуального трудового спору працівника-члена профспілки з роботодавцем чи його представниками;

– на сприяння в підвищенні кваліфікації працівника і отримання відповідного робочого місця з більш високою оплатою праці;

– на захист профспілкою у разі звільнення з роботи, інших несправедливих дій.

Працівник повинен розуміти, що якщо він не є членом профспілки, то він позбавляє себе зазначеної вище допомоги профспілки, залишається наодинці з роботодавцем. Саме задля захисту своїх трудових прав та впливу на соціальну політику в трудовому колективі працівники й об’єднуються в профспілку. Отже мотивація працівника до об’єднання у профспілку очевидна і дає йому суттєві переваги.

– За таких обставин навряд чи організація профспілки вигідна роботодавцям ?

– Багато з них так і думають. Але такий висновок є помилковим. Профспілка є соціальним партнером роботодавця, який допомагає у вирішенні проблем, що виникають, як в соціальній, так і у виробничій сфері.

Співпрацюючи з профспілковою організацією, роботодавець матиме соціального партнера, утвореного відповідно до закону, який несе всю повноту відповідальності, а також помічника у вирішенні соціальних та особистих питань працівників. Профспілка сприяє досягненню найкращих виробничих результатів, забезпеченню трудової і виробничої дисципліни. Крім цього, роботодавець зможе опиратися на профспілку, як компетентну організацію, у вирішенні трудових спорів. Також керівник матиме практичну допомогу у вирішенні питань з охорони праці та дотримання трудового законодавства.

Далекоглядний роботодавець зацікавлений у роботі профспілки з контролю за безпечними умовами праці й охороною праці на виробництві, зниження виробничого травматизму і, відповідно, зниження витрат на ліквідацію наслідків від нещасних випадків.

Наскільки ефективними є зусилля профспілки щодо захисту прав працівника?

Завжди в центрі уваги профспілки була i є конкретна людина. Обком профспілки, профспілкові організації державних установ спрямовують свої дії на забезпечення організаційно-координуючих заходів, як засобу посилення ролі i впливу профспілки на захист соціально-трудових i громадських прав працюючих.

Особлива увага приділяється питанням оплати праці та пенсійного забезпечення працівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, а також недопущенню заборгованості з виплати заробітної плати. Для вирішення важливих питань нашою профспілкою неодноразово направлялися листи на адресу ЦК профспілки, звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, депутатів Верховної Ради. Належне відстоювання соціально-економічних прав працівників дають позитивні результати.

Наведу приклад. На початку вересня минулого року склалася критична ситуація щодо кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати працівникам в держустановах, затримки виплати коштів при наданні їм щорічної відпустки, невиплати матеріальної допомоги на оздоровлення, надання «вимушених» відпусток (без збереження заробітної плати) та реальну загрозу виникнення заборгованості з оплати праці. Галузева профспілка стала на захист держслужбовців, звернулася з цим питанням до вищого керівництва держави, на рівні ЦК профспілки проводилися відповідні зустрічі, перемовини з урядовцями, депутатським корпусом Верховної Ради. І врешті ситуацію вдалося врегулювати. Результатом проведеної роботи стало внесення Кабінетом Міністрів України на розгляд парламенту проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», в якому було передбачено збільшення видатків на оплату праці працівникам. У жовтні 2016 року Верховна Рада України цей закон прийняла, а Президент його підписав. На область була виділена необхідна сума для здійснення законодавчо передбачених виплат.

Зауважу,що Кабінет Міністрів, відповідно до Генеральної угоди, узгоджує з профспілкою проекти постанов, інші документи уряду, які потребують узгодження із сторонами соціального діалогу, та дослухається до наших зауважень і пропозицій. Документи соціальної направленості приймаються після їх опрацювання в первинних, територіальних та регіональних організаціях, ЦК Профспілки та Федерації профспілок України. Як приклад, ЦК Профспілки не дав згоду на внесення змін до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови  Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» і запропонував свої поправки та доповнення, про що повідомляється у сьогоднішньому номері газети у матеріалі «ЦК профспілки відстоює питання зарплати спілчан».

На місцевому рівні свого часу вдалося відстояти права незаконно звільнених працівників Черкаського міськвиконкому, зберегти на території Черкащини Інститут пожежної безпеки. Навряд чи можна було досягти таких результатів без належної підтримки профспілки.

Обласною організацією належна увага приділяється роботі, спрямованій на правовий захист членів профспілки. При міських та районних комітетах профспілки діють громадські юридичні консультації, до складу яких входять фахівці юридичних відділів органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій, юристи з інших установ та організацій. Минулого року працівниками обкому профспілки надано 38 консультацій з питань трудового законодавства, 82 стосувалися укладенню колдоговорів і контролю за їх виконанням.

В обкомі відвідувачів приймаємо в будь-який час, вислуховуємо кожну людину, коли б вона не завітала. І люди до нас йдуть, телефонують, бо знають про нашу роботу, довіряють нам. І це – найвища оцінка i визнання профспілки. Адже в складних життєвих умовах саме у профспілках люди бачать єдину організацію, де можна отримати захист i підтримку. Сьогодні профспілка – це реальна сила, яка здатна захистити

– Які інструменти використовує профспілка для захисту прав своїх спілчан?

Членам профспілки працівників державних установ області гарантовано захист у трудових відносинах з роботодавцями через систему колективних договорів i угод. На сьогодні колективними договорами охоплено 7677 осіб (95 % від загальної кількості працюючих). Колдоговори укладено фактично в 630 трудових колективах галузі, що складає 99,8% від їх загальної кількості. Між районними державними адміністраціями, районними радами та райкомами профспілки діють 18 регіональних угод. У цих документах передбачено захист працівників щодо оплати праці, збереження робочих місць, створення безпечних умов праці, забезпечення культурного дозвілля. Сьогодні в організації колдоговірної роботи важливим питанням є досягнення виконання взаємних зобов′язань.

Профспілка постійно тримає на контролі процес впровадження нових законодавчих актів, урядових документів, надає пропозиції та зауваження до проектів законів України та постанов Кабінету Міністрів України.

Також обком профспілки активно відстоює права спілчан шляхом протестних акцій. Так, 6 липня та 8 грудня минулого року представники від Уманської міської, Золотоніської, Жашківської, Городищенської, Лисянської районних організацій та первинних організацій м.Черкаси взяли участь у Всеукраїнських маршах протесту та мітингах біля Кабінету Міністрів і Верховної Ради України проти драконівських тарифів на житлово-комунальні послуги.

– Що потрібно для того, аби посилити ефективність профспілок?

– Профспілки сильні, якщо об’єднують активних та свідомих членів профспілки. Оскільки вони мають розуміти мету і роль профспілок для суспільства, ми проводимо для них навчальні заходи. Так, протягом 2016 року проведено 3 семінари для голів і скарбників первинних організацій міста Черкаси, 2 – для голів і скарбників територіальних організацій профспілки, 10 виїзних семінарів для профспілкового активу Уманської, Смілянської міських, Жашківської, Лисянської, Маньківської, Монастирищенської, Христинівської, Уманської, Кам’янської, Канівської, Корсунь-Шевченківської, Смілянської районних організацій профспілки.

Потрібно приділити увагу просвітництву. Профспілковий лідер міського, районного рівня має йти до кожного члена профспілки і розказувати, чим ми займаємося, які позиції відстоюємо, що ми можемо зробити. Бо в нас одна мета: покращити життя працюючої людини.

Тільки завдяки своїй дисциплінованості та готовності захищати свої права наймані працівники можуть підвищити ефективність профспілок.

Часто у людей профспілки асоціюються лише з новорічними подарунками і оздоровчими путівками.

– Нам потрібно відходити від профспілки, як від споживчої організації. Ми не є організацією, яка щось повинна дати. Хоча, звичайно, якщо в людини стається горе, то ми не стоїмо осторонь і виділяємо посильну допомогу. Профспілка має бути як представницький орган, який має представляти інтереси і захищати права трудящих. Профспілка – це об’єднання працівників для боротьби за спільні інтереси і права.

Звісно, серед пріоритетів профспілкової роботи залишаються питання оздоровленням спілчан та їх дітей. Ось і минулого року обкомом профспілки, територіальними організаціями оздоровлено на морі 732 спілчани та членів їх родин, з них 247 дитини. В дитячих закладах оздоровлення влітку цього року відпочила 21 дитина. З бюджету профспілкових організацій всіх рівнів на оздоровлення дітей влітку 2016 року використано майже 14 тис. грн.

Традиційно обкомом організовано проведення різдвяних ранків у Будинку культури «Дружба народів», на яких побували 890 дітей. Кожній дитині було вручено подарунок, 60% вартості якого оплачено за рахунок коштів обкому профспілки.

Але асоціювати профспілку лише з розподілом путівок і подарунків до свят не можна. Бо мета профспілки – об’єднати громадян, які поважають себе і свою працю, для боротьби за гідне і краще життя. Справжня профспілка створюється самими працівниками і для працівників. Вступаючи до профспілки ти стаєш членом організації, яка відстоює твої трудові, соціальні, економічні права та інтереси в державних, господарчих, політичних, громадських органах і організаціях. Профспілка – це об’єднання працівників для боротьби за спільні інтереси і права.

Інтерв’ю вела І. Хімічук