RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Звернення ЦК Профспілки до Премєр-міністра України

Звернення ЦК Профспілки до Премєр-міністра України

Дата публікації: 26/03/2014 07:13

ЦК профспілки звернувся до Прем’єр-міністра України щодо недопущення скорочення граничної чисельності апарату та територіальних органів

Сьогодні, 25 березня, Центральний Комітет профспілки звернувся до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо недопущення скорочення граничної чисельності апарату та територіальних органів. У своєму листі ЦК висловив занепокоєння тим, що чергова реформа знову починається з питання скорочення граничної чисельності апарату та територіальних органів у межах 40 відсотків до чисельності, що склалася станом на 1 грудня 2010 року (доручення Прем’єр-міністра України А.П.Яценюка № 6 від 24.03.14 головним розпорядникам бюджетних коштів), а не з визначення функцій та без чіткого зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, проведення розрахунків сум зменшення навантаження на бюджет країни після компенсаційних виплат скороченим працівникам, передбачених законодавством.

Цим шляхом вже пройшли країни Євросоюзу, де в 2009 році була значно скорочена чисельність державних службовців та їх заробітна плата, але вжиті заходи не дали суттєвої економії державного бюджету та не сприяли підвищенню ефективності державного управління, зазначено у зверненні.

Повний текст звернення: Шановний Арсенію Петровичу! Профспілка працівників державних установ України висловлює підтримку намаганням Уряду провести в державі якісні зміни шляхом здійснення комплексу реформ.
Найбільш наболілою і невідкладною, на наш погляд, має стати адміністративно-територіальна реформа, спрямована на децентралізацію влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. Про таку реформу багато говорилося, але до сьогодні вона не проводилася. Як складова цієї реформи була проведена адміністративна реформа, яка розпочалася зі скорочення чисельності працюючих в органах державної влади, а не з визначення функцій, які мають виконувати ці органи. Такі дії призвели до негативного результату: чисельність працівників скоротилася, функції додалися, але ефективність державного управління залишилася низькою.
Тому ЦК профспілки занепокоєний тим, що чергова реформа знову починається з питання скорочення граничної чисельності апарату та територіальних органів у межах 40 відсотків до чисельності, що склалася станом на 1 грудня 2010 року (Ваше доручення, шановний Арсенію Петровичу, № 6 від 24.03.14 головним розпорядникам бюджетних коштів), а не з визначення функцій та без чіткого зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, проведення розрахунків сум зменшення навантаження на бюджет країни після компенсаційних виплат скороченим працівникам, передбачених законодавством. Цим шляхом вже пройшли країни Євросоюзу, де в 2009 році була значно скорочена чисельність державних службовців та їх заробітна плата, але вжиті заходи не дали суттєвої економії державного бюджету та не сприяли підвищенню ефективності державного управління.
Проведення реформи у такий спосіб просто дискредитує її.
В умовах коли Україна має одну з найменших у Європі кількість державних службовців, а чисельність апаратів міністерств значно відстає від штатів аналогічних відомств європейських країн, застосування окремо лише оптимізаційних заходів, на наш погляд, унеможливить створення якісно нової, висококваліфікованої державної служби.
Прагнучи врятувати ситуацію з фінансуванням шляхом скорочення державних службовців (чиновників), важливо не допустити необґрунтованої поспішності, адже саме вони втілюють у життя політику держави і від них в значній мірі буде залежати реалізація подальших реформ в Україні.
Враховуючи важливість даного питання для розвитку державності, просимо Вас, шановний Арсенію Петровичу, скликати нараду під Вашим головуванням за участю представників Профспілки працівників державних установ України для обговорення і пошуку шляхів недопущення необґрунтованого скорочення державних службовців, погіршення їх соціального захисту або ліквідації їх соціальних пільг і гарантій в умовах повного розбалансування системи влади.
З повагою, Голова профспілки Т.В.Нікітіна
.