RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » ЗАЯВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

ЗАЯВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

Дата публікації: 01/04/2014 06:06

З А Я В А ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

Критична ситуація, що виникла в нашій країні, – тривалий спад виробництва, спустошена державна казна, негативне сальдо торговельного балансу, критичне зниження золотовалютного резерву, колосальний зовнішній борг, які дістались новій владі, потребує адекватного реагування.

У цих складних умовах профспілки вважають, що принциповою умовою відновлення суспільної й економічної стабільності має стати справедливий і посильний розподіл тягаря відповідальності між державою, бізнесом, громадянами.

Верховною Радою України 27 березня прийнято ініційований Урядом пакет антикризових рішень.

Такі заходи як декриміналізація і детінізація економіки, відновлення справедливості у сфері оподаткування доходів та запровадження податків на багатство, перехід до єдиних правил у пенсійному забезпеченні відповідають очікуванням суспільства.

Однак профспілки вважають неприпустимим порушення конституційного права працівників на гарантування мінімальної заробітної плати не нижче прожиткового мінімуму та посилення дискримінації в оплаті праці працівників бюджетної сфери.

Нічим невиправданим є значне підвищення цін та тарифів на життєво необхідні газ та електроенергію, що провокують двозначний рівень інфляції. Драматизм ситуації підсилюється тим, що зростання цін відбуватиметься одночасно із замороженням, а насправді – реальним зменшенням заробітної плати для переважної більшості працівників, та в умовах загрози суттєвого зростання безробіття. І одночасно скорочується ресурс допомоги безробітним, яких стане більше в зв’язку із втратою традиційних ринків збуту для українських промислових підприємств.

Урядові ініціативи викликали надзвичайно гостру дискусію в суспільстві та профспілковому середовищі, оскільки наслідком їх ухвалення є загроза падіння і так невисокого життєвого рівня співвітчизників, а бізнес і багатії, як це було неодноразово, знову матимуть мінімум втрат або примножать свої статки. Суспільство має право знати хто і яку ціну повинен сплатити за подолання кризи, яка передбачена тривалість «затягування пасків» та яка подальша перспектива.

Окремо заявляємо про неприпустимість нав’язування МВФ суверенній країні будь яких соціальних чи трудових ущемлень громадян та акцентуємо на обов’язку держави виконувати ратифіковані конвенції Міжнародної організації праці.
Природно, що профспілки не можуть підтримати непопулярні новації Уряду. Ми переконані – будь-які рішення, що стосуються мільйонів людей, мають бути максимально прозорими, обґрунтованими і, безперечно, таким рішенням має передувати конструктивний соціальний діалог і завчасне запровадження заходів з мінімізації негативних соціальних наслідків для населення. У цей період вкрай важливим є жорстке забезпечення дотримання трудових прав, передусім на безпеку праці, своєчасну й повну її оплату, соціальне страхування працівників. Винні у зарплатних боргах мають нести суворе покарання, а працівникам у випадку заборгованості мають сплачувати компенсацію за кожен день затримки виплати заробленого ними.
Федерація профспілок України закликає Уряд негайно підготувати та запровадити програму дій забезпечення умов активізації економіки та збереження й розвитку вітчизняного виробництва, основного джерела наповнення державної казни та захисту від безробіття, а також залучення не спекулятивних інвестицій і розширення ринків збуту української продукції. Урешті українські мільярдери й міліонери мають надати країні всю необхідну фінансову допомогу і тоді не потрібно буде порушувати й так мізерні соціальні гарантії простих українців.

Прийнято Президією ФПУ 27 березня 2014 рік