RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » В Черкасах навчалися профспілкові активісти

В Черкасах навчалися профспілкові активісти

Дата публікації: 22/12/2015 13:02

16 грудня 2015 року відбувся семінар-навчання із головами, скарбниками, головами ревізійних комісій міськкомів, райкомів, головами профкомів та профорганізаторами первинних організацій м.Черкаси, членами Молодіжної ради Черкаської обласної організації профспілки держустанов. У заході взяли участь голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець,  голова ЦК Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук,   голова Федерації профспілок області Петро Шевченко.

На семінарі, який пройшов під головуванням голови обласної організації профспілки держустанов Катерини Кучугурної, було розглянуто питання соціально-економічного захисту членів профспілки, розвитку соціального діалогу, зайнятості працівників держустанов, дії профспілок в період реформування системи державної влади і місцевого самоврядування, проблемні питання й напрямки спільної роботи влади і профспілок задля захисту інтересів громадян, про проведення активної роботи щодо підтримки петицій ЦК профспілки працівників держустанов до Президента України та інші.

Звертаючись до присутніх Олександр Вельбівець наголосив, що нині в країні розпочато низку життєво необхідних для країни реформ, які без профспілкового руху неможливі. Тому зараз усі профспілкові організації мають стати підтримкою державі у проведенні реформ, а влада – підтримати справедливі вимоги професійних спілок, за якими власне – бажання наших громадян. Тож особливо важливо, щоб ми разом оперативно відреагували на ці виклики, знайшли нові дієві форми та методи спільної роботи.

В ході виступу голова обласної ради окрему увагу звернув на реформування системи державної влади й місцевого самоврядування зазначивши, що соціальні аспекти децентралізації – один із найбільших викликів, що стоїть перед майбутніми об’єднаними громадами, а отже й профспілками.

– Переконаний, що на сьогодні у нас лише один вірний шлях – всі гілки влади спільно із галузевими профспілками мають надійно підтримати у цей непростий час черкащан, які потребують допомоги. Для цього потрібно значно підвищити роль профспілок у захисті прав трудівників Черкащини, – наголосив у своєму виступі Олександр Вельбівець.

Зупиняючись на питаннях співпраці, голова обласної ради зосередив увагу на практиці укладання колективних договорів (в тому числі й на місцевому рівні); участі профспілок у засіданнях постійних комісій та сесіях обласної і місцевих рад, внесення пропозицій і зауважень до бюджетів і рішень; роботі в складі громадських рад та колегій при органах місцевого самоврядування, місцевих органах влади тощо.

Голова ЦК профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук у своєму виступі висловив своє бачення подальшого розвитку профспілкового руху, можливості відстоювання прав службовців та сучасних методів боротьби за професійні права. Він переконаний, що сьогодні в державі між владою та профспілками має відбуватися конструктивний діалог з усіх питань. Ю.Піжук також поінформував спілчан про участь представників ЦК профспілки у підготовці законів державного рівня, зупинився на основних положеннях нового Закону України «Про державну службу».

В своєму виступі голова Федерації профспілок області Петро Шевченко розповів про стан соціального діалогу на Черкащині, участі представників ФПО в роботі колегій з питань легалізації робочих місць та виплати заборгованої заробітної плати, дитячого оздоровлення, комісій з питань безпеки життєдіяльності при органах виконавчої влади, дорадчих органах при Державній фіскальній службі, Пенсійному фонді України. Зупинився на резолюції Всеукраїнських зборів голів первинних організацій професійних спілок щодо проведення протестних акцій та участі профспілок Черкащини в пікетуванні Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Розкрив зміст звернень Федерації профспілок області до Верховної Ради України та народних депутатів від Черкащини по посиленню соціального захисту працюючих.

В ході семінару члени районних та міських організацій профспілки обмінялись досвідом роботи з питань соціально-економічного та правового захисту членів профспілки, організаційної роботи, формування та використання профспілкових бюджетів. Перед присутніми, зокрема, виступили голова Черкаського райкому профспілки   Антоніна Петренко, голова Драбівського райкому профспілки Світлана Орел, голова Шполянського райкому профспілки Ольга Шпиця, голова  Молодіжної ради обласної організації профспілки Олена Хоменко, завідуючий відділом обкому профспілки Юрій Березюк. головний бухгалтер обкому профспілки Ірина Свергунова.