RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Відбулося чергове засідання президії обкому профспілки

Відбулося чергове засідання президії обкому профспілки

Дата публікації: 30/09/2019 12:57

26 червня поточного року відбулося 21 засідання президії Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ.

Під час заходу, членами президії розглянуто питання про стан правозахисної роботи в колективах обласної організації профспілки у І півріччі 2019 року. Так, протягом звітного періоду громадськими інспекторами праці в області проведено 12 перевірок додержання законодавства про працю, в тому числі 2 перевірки спільно із представниками управління Держпраці у Черкаській області.

Варто відмітити зниження кількості порушень трудових прав працівників за результатами проведених перевірок громадськими інспекторами праці. Так, зокрема, протягом І півріччя 2019 року встановлено лише 2 факти порушень трудових прав працівників, в тому числі 1 порушення під час звільнення працівника та 1 порушення умов праці працівника (Черкаський міськвиконком).

У звітному періоді обкомом, райкомами та міськкомами профспілки надано 295 консультацій з правових питань, в тому числі 188 членам профспілки, п’ять з яких письмових, та 107 консультацій профспілковим організаціям, п’ятдесят чотири з яких письмові.

Найчастіше консультації надавалися стосовно порядку реєстрації та перереєстрації профспілкових організацій, законодавства з питань проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, процедурам звільнення працівників, дій профспілки у разі реорганізації державних органів та органів місцевого самоврядування, інших питань.

Протягом звітного періоду на шпальтах газети обласної організації профспілки «Профспілковий вісник» розміщено 5 окремих роз’яснень вимог законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Виборними органами профспілки підготовлено також 8 методичних матеріалів щодо діяльності профспілкових організацій. Зокрема, працівниками обкому розроблено та поширено серед усіх райкомів, міськкомів профспілки, об’єднаних територіальних громад області та окремих первинних профспілкових організацій методичні рекомендації щодо порядку створення первинних профспілкових організацій та порядку ведення колдоговірної роботи.

За результатами розгляду питання дані доручення виборних профспілковим органам, спрямовані на удосконалення роботи громадських інспекторів праці.

Також, членами президії розглянуто підсумки навчання профспілкових працівників і профактивістів у 2018/2019 навчальному році в обласній організації профспілки. Загалом, за період роботи з червня 2018 до травня 2019 року виборними органами Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ проведено 12 семінарів, участь у яких взяли 450 осіб. Також, проведено 4 круглі столи участь у яких взяли 74 учасники.

Крім того, 15 профспілкових активістів області взяли участь у базових навчаннях профспілкового активу, які проводили ЦК Профспілки за спільним проектом з Профспілкою державних службовців Швеції (ST).

Наступним питанням порядку денного президії розглядався стан інформаційної роботи в обласній, районних та міських організаціях профспілки. У відповідній інформації, зокрема, зазначалося, що обкомом з 2003 року видається газета «Профспілковий вісник», на шпальтах якої друкуються матеріали, які висвітлюють діяльність Федерації профспілок України та області, Центрального комітету Профспілки, обласного, міських та районних комітетів профспілки, первинних профспілкових організацій, доводяться до відома рішення, ухвалені виборними органами профспілки, надаються роз’яснення з питань організації діяльності профспілкових організацій та застосування норм законодавства.

З метою доведення до відома членів профспілки та громадськості інформації про діяльність профспілкових органів, обкомом ведеться власний веб-сайт, а також створено власну сторінку в соціальній мережі Facebook

Крім того, з метою популяризації профспілкового руху в травні-липні 2019 року у 100 автобусах громадського транспорту міста Черкаси та приміських маршрутах обласного центру розміщено інформаційно-рекламні постери, які, окрім рекламування обласної організації профспілки, були спрямовані на досягнення певної соціальної мети: детінізації та легалізація праці, подолання корупції, захист довкілля, дотримання правил дорожнього руху тощо.

Вказані інформаційні повідомлення також поширювалися спільно із членами Молодіжної ради обкому профспілки в громадських місцях міста Черкаси, в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, освітніх закладах, а також поширювалися серед членів профспілки.

Разом із тим, міськкомами та райкомами не в достатній мірі вживаються заходи щодо інформаційного висвітлення власної діяльності: лише 2 райкоми мають власні сторінки на веб-сайтах райдержадміністрації та районної ради; аналіз інформаційних повідомлень веб-сайтів міських, районних рад та райдержадміністрацій засвідчив, що лише 1 міський та 6 районних комітетів протягом 2019 року розміщували інформацію про діяльність відповідних профспілкових організацій на веб-ресурсах органів державної влади та органів місцевого самоврядування; жоден міський та районний комітет не містить власної сторінки у соціальних мережах; протягом 2018-2019 років лише 5 районних комітетів, а також 3 первинні профспілкові організації міста Черкаси надали інформацію для розміщення на шпальтах газети обкому «Профспілковий вісник».

З метою удосконалення інформаційної роботи в профспілкових організаціях області президія прийняла постанову із рекомендаціями щодо створення власних сторінок на сайтах органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також сторінок в соціальних мережах; удосконалення роботи із поштовими ресурсами; направлення інформаційних матеріалів до обкому для їх подальшого поширення інформаційними ресурсами; проведення комунікативних заходів спрямованих, на популяризацію профспілкового руху, а також рекомендувала виборним профспілковим органам витрачати на інформаційну роботу від 3 до 5 % відповідного профспілкового бюджету.

Також, під час засідання президії підведено підсумки організації оздоровлення та відпочинку членів профспілки та їх дітей влітку 2019 року

Так, вже п’ять років обком профспілки співпрацює з дитячим оздоровчим табором, «Дружба» в м. Одеса, де відпочивають наші члени профспілки разом зі своїми родина. Влітку цього року відпочили на морі 562 членів профспілки з членами сімей, в т.ч. 212 дітей.

Обком профспілки закупив за кошти профбюджету обкому 20 путівок на проживання в одному з найкращих апарт-готелів «Тріумф» смт Східниця – відомого українського курорту, терміном 10 днів вартістю 300 грн. на добу з відкритими датами заїзду. Ці путівки виділяються міськкомам, райкомам – членам Фонду соціальної допомоги. На сьогоднішній день 5 територіальних організацій використали свої безкоштовні путівки.

Всього в цьому році пройшли оздоровлення в смт Східниця 34 члена профспілки зі своїми сім’ями, в т. ч. 8 діток.

Президія обкому профспілки прийняла рішення за рахунок коштів профбюджету обкому профспілки для організацій – членів Фонду соціальної допомоги, в межах залишку коштів цієї організації у Фонді, за клопотанням виборного органу профспілкової організації надавати членам профспілки матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі до 500 грн.,  відшкодовувати часткову вартість путівки працюючим членам профспілки до 50% вартості путівки при наявності зворотнього талону путівки та документа, підтверджуючого сплату коштів за путівку. Також виділялись кошти на оздоровчу роботу для профактиву за рахунок профбюджету в Смілянському міськкомі, Уманському, Драбівському, Чигиринському, Канівському, Городищенському, Смілянському райкомах, профкомах міста Черкаси: прокуратури Черкаської області, Управління ДСНС України у Черкаській області, Черкаського інституту банківської справи. За даними станом на 1 вересня поточного року на оздоровлення членів профспілки з бюджетів профорганізацій області  витрачено 143,5 тис. грн., з них з бюджету обкому – 84,0 тис. грн. Робота по відшкодуванню витрат на оздоровлення та відпочинок членів профспілки та їх дітей, надання допомоги на оздоровлення продовжується.

В обласній організації проводилася робота з оздоровлення дітей в дитячих оздоровчих закладах. Влітку цього року діти працівників галузі відпочили в таборах області: «Дивокрай» Маньківський р-н, «Сосонка» Чорнобаївський р-н, «Дніпровець», «Дахнівська січ»  Черкаський р-н, «Тимурівецьь» Смілянський р-н, «Екологічна варта» Корсунь-Шевченківський р-н, а також в таборах Івано-Франківської, Київської, Закарпатської та Чернівецької областей. Всього оздоровилась 30 дітей, з них 7—12 днів – 11, 14 днів – 11, 21 день – 8.

За рахунок коштів профбюджету обком профспілки здешевлював кожну путівку для дітей працівників галузі до 1000 грн. Здешевлення надавалось на підставі виписки з протоколу відповідного виборного органу та документів, які підтверджують перебування дитини в таборі.

Здешевлювались путівки на оздоровлення дітей з профбюджету Смілянського міськкому, Маньківського, Черкаського райкомів, профкомів Черкаського Управління ДСНС України у Черкаській області,  прокуратури Черкаської області. Всього з бюджету профспілкових організацій всіх рівнів на оздоровлення дітей в оздоровчих таборах влітку цього року використано більше 35,5 тис. грн.

За результатами розгляду питання прийнято рішення про нагородження відзнаками ЦК та обкому Профспілки профспілкових активістів, які найкраще організовували відпочинок працівників влітку 2019 року.

Крім того, членами профспілки розглянуто підсумки проведення Черкаської обласної спартакіади 2019 року серед команд державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також прийнято рішення про участь у ХХVІ обласній Спартакіаді Федерації профспілок Черкаської області 2019 року серед обласних галузевих профспілкових об`єднань.

Також, членами президії затверджено кошториси проведення семінарів-навчань на базі Центру профспілкових знань “Basis” Професійної спілки працівників державних установ України (м. Київ) для профспілкових активістів, зокрема семінару для членів Уманської районної організації профспілки 19-20 вересня 2019 року, та для представників обласної організації профспілки, запланованого на 11-13 жовтня цього року.

За поданнями міськкомів, райкомів, первинних профспілкових організацій члени президії також ухвалили рішення про нагородження профспілкових активістів відзнаками Профспілки.