RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Білоруські профспілки: на порядку денному – укрупнення споріднених галузевих профспілок

Білоруські профспілки: на порядку денному – укрупнення споріднених галузевих профспілок

Дата публікації: 18/02/2016 10:34

Білоруські профспілки: на порядку денному – укрупнення споріднених галузевих профспілок

11.02.2016

Білоруські профспілки: на порядку денному - укрупнення споріднених галузевих профспілок

Мінськ. Федерація профспілок Білорусі включає в себе 28 галузевих профспілок, йдеться в повідомленні на сайті Федерації профспілок Білорусі (ФПБ). Частина з них об’єднують працівників схожих професій і співпрацюють з одним і тим же профільним міністерством в якості соціальних партнерів. Такі профспілки називають спорідненими. З огляду на ідентичну галузеву приналежність, саме об’єднання споріднених профспілок розглядається як найбільш ефективний спосіб оптимізації структури ФПБ.
Необхідність реорганізації системи ФПБ обговорювалася ще в 2010 р Але більш предметно до цього важливого питання підійшли під час торішньої звітно-виборної кампанії. «На багатьох з’їздах галузевих профспілок виступаючі говорили про необхідність посилення, об’єднання і зміцнення, – підкреслив голова Федерації профспілок Білорусі Михайло Орда. – Люди хочуть бачити за собою потужну профспілку. Це допоможе їм в переговорах з наймачами, у відстоюванні інтересів працівників на будь-якому рівні ».
До слова, соціальні партнери також висловлюють зацікавленість в оптимізації переговорного процесу: на їх погляд, коли з одним міністерством працюють відразу кілька профспілок, це ускладнює роботу і з часом робить її менш ефективною.
«Реорганізація нам сьогодні необхідна, щоб бути більш мобільними, сильнішими й організованими, щоб мати реальну можливість впливати на ситуацію в кожному трудовому колективі. Це сьогодні, якщо хочете, вимога часу », – констатував Михайло Орда. За підсумками VII з’їзду Федерації профспілок Президії Ради ФПБ було доручено опрацювати питання оптимізації структури національного профцентра і визначитися з загальними підходами щодо його реалізації.
Голова ФПБ запевнив, що процес оптимізації не проводитиметься кулуарно, всі рішення приймаються і будуть прийматися на колегіальній основі. «Треба визнати, що питання не просте, тому ми повинні спільно і відкрито провести цю кампанію, враховуючи інтереси всіх сторін, – акцентував увагу Михайло Орда. – Ми домовилися про створення робочих груп, до яких увійдуть представники всіх зацікавлених галузевих профспілок. Якщо знадобиться, то фахівці ФПБ про юридичну та організаційну роботу зі свого боку готові надати будь-яку допомогу. Також ми проводимо переговори з соціальними партнерами, щоб дізнатися їх точку зору. Наше спільне завдання зараз – виробити оптимальне рішення по кожному профспілці. Так, щоб нічого не втратити і принести користь спільній справі. І всі ми повинні пам’ятати, що в нашій роботі найголовніше – це інтереси нашого руху, інтереси всіх членів профспілки ».