RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Uncategorized » Новини » Чи може держслужбовець перебувати за кордоном та працювати дистанційно

Чи може держслужбовець перебувати за кордоном та працювати дистанційно

Дата публікації: 21/02/2024 07:19

Стокове фото Робота З Компютером — Завантажте зображення зараз - Звіт,  Жінка, Комп'ютер - iStock

Державна служба України з питань праці листом від 27 жовтня 2023 року № 1866/2/2.2-ЗВ-23а «Щодо застосування дистанційної форми роботи» надає роз’яснення щодо того чи може держслужбовець перебувати за кордоном та працювати дистанційно.

Відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Укладення трудового договору про дистанційну роботу за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів забороняється.

Тобто, у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

При цьому законодавством про працю не встановлено обмеження щодо виконання роботи за кордоном.

Водночас такі обмеження можуть бути встановлені іншими нормативно-правовими актами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2022 року № 440 «Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану» установлено, що у період воєнного стану для державних службовців та працівників державного органу, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов’язків.

Разом з тим, робота державних службовців та працівників державного органу за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»