RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Uncategorized » Новини » Профспілці працівників держустанов Черкащини – 70!

Профспілці працівників держустанов Черкащини – 70!

Дата публікації: 16/02/2024 06:21

Цей рік для Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ ювілейний. У лютому 2024 року профспілка відзначає своє 70–річчя.

Ювілей – це своєрідний привід проаналізувати пройдений шлях, віддати шану людям, які закладали перші цеглинки в основу організації, які її розбудовували і формували.

Славний ювілей відділяє нас від січня 1954 року, коли на карті України з′явилася нова область – Черкаська.

Перша Черкаська обласна конференція профспілки працівників державних установ відбулася 16 лютого в червоному куточку Черкаської КЕЧ (комунально-експлуатаційна частина. На час створення обкому профспілки в області було 30 райкомів i 2 міськкоми (Черкаси i Умань), які об’єднували 5123 члени профспілки.

Першій конференції передували організаційні конференції в містах і районах, що перейшли у підпорядкування новоутвореної області. Так, 26 січня відбулася перша районна конференція профспілки працівників держустанов Смілянського району, в якій взяли участь 57 делегатів. У місті Смілі міський комітет було сформовано дещо пізніше –  у 1955 році. Першим головою міськкому профспілки було обрано Л.П.Павлючевич – завідуючу міським відділом ЗАГС.

Становлення i налагодження роботи обкому та його комітетів на місцях відбувалося у досить складних умовах формування адміністративно-управлінського апарату щойно утвореної області, міста i райони якої ще не були єдиним соціально-економічним організмом. Давалася взнаки і необізнаність з місцевими умовами частини прибулих з інших областей керівних кадрів, значна віддаленість окремих районів від обласного центру, недосконалі засоби зв’язку, бездоріжжя. З більшістю міст і районів обласний центр не мав шляхів сполучення з твердим покриттям, в тому числі і з Уманню.

16 лютого 1954 року можна вважати точкою відліку історії Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ.

Першим головою обкому профспілки працівників державних установ обрано Р.К.Пономаренка, який перебував на цій посаді з лютого по серпень 1954 року. Після нього обком профспілки очолила Алла Єрмоленко.

В ті часи працівникам та активістам галузевої профспілки доводилося займатися роботою щодо покращення умов та оплати праці, поліпшення житлово-побутових умов працюючих, розвиток масової художньої самодіяльності, фізкультури i спорту, оздоровлення i відпочинок членів профспілки. Значна увага приділялася розгляду скарг i пропозицій працівників, контролю за дотриманням чинного законодавства про працю та житлове забезпечення.

Вже в перший рік існування обкому в піонерських таборах було оздоровлено 140 дітей, в будинках відпочинку і санаторіях побувало 280 членів профспілки. До навчання у вечірніх школах залучено близько 200 чоловік.

Переможцями обласного соціалістичного змагання, організованого обкомом профспілки,  в 1954 році визнано Руськополянську сільраду (голова  К.П.Забіяка), відзначено роботу речових складів 2471 і 564.

Позитивний досвід роботи в трудових колективах нагромадили Шрамківський (І.Ф.Янко), Іркліївський (Н.Р.Киготь), Жашківський (Л.І.Тимошек) та інші райкоми профспілки, профкоми Черкаського міськвиконкому (Левицька), речового складу 2471 (О.С.Мисан).

В 1955 році відсоток охоплення працівників державних установ членством у профспілці виріс на 8%.

Керівниками, які виписували сторінки історії обласної організації  профспілки були: Андрій Баран (1956 – 1961 рр.), Василь Калита (1962 – 1964 рр.), Іван Селюков (1965 рік).

В 1966 – 1972 роках головою обкому профспілки була Таміла Безсмертна. Тоді обком об′єднував працівників понад 20 регіональних представництв міністерств i відомств. Після неї, у 1974 році, обком очолювала Ольга Давидова.

В першій половині 1970-х років обком профспілки очолював колишній голова Черкаського міськвиконкому Антон Пальчик. На той час профспілка об’єднувала працівників уже 36 регіональних представництв міністерств i відомств. Черкащина у цей час на очах перетворювалася із аграрної в індустріально-аграрну область. Обласна організація об’днувала 436 первинних профспілкових організацій працівників держустанов, які утворювали три міськкоми (Умань, Сміла, Черкаси) і 20 райкомів.

Тривалий час (1975 – 1989 pp.) головою обкому працівників держустанов працював Олександр Чуприна – досвідчений кepiвник із багаторічним досвідом роботи на керівних посадах різних районів області. В цей час помітно розширилося коло питань, якими доводилося займатися комітетам профспілки, значно підвищилася роль позаштатного активу, участь його у роботі громадських відділів i комісій.

У 1981 році обком провів огляд-конкурс на кращу юридичну консультацію області по правовому обслуговуванню громадян і організацій. Перше місце було присуджено юридичній консультації Христинівського району, друге – Золотоніського, третє – Чорнобаївського районів. Відзначено роботу юридичних консультацій Драбівського, Канівського, Тальнівського, Катеринопільського, Звенигородського районів.

23 листопада 1989 року на звітно-виборній конференції головою обкому обрано Катерину Кучугурну, яка до цього працювала секретарем обкому, мала значний досвід роботи і організаторські здібності.

5 грудня 1990 року на IV пленумі обкому профспілки розглядалось питання про входження у Федерацію профспілок Черкаської області, яка мала прийти на зміну обласній раді професійних спілок (облпрофраді).

В 1992 році з профспілки вийшло 254 особи з 25 тисяч, які перебували на профобліку. Працівникам обкому і профспілковим активістам необхідно було організувати роботи по згуртуванню профспілкових рядів, роз’ясненню особливостей поточного моменту і наполегливого пошуку оптимальних рішень у розв’язанні складних проблем, що виникали в складній соціально-економічній ситуації в державі, зниженні життєвого рівня та незадоволення значної частини населення. Наприклад, більше року профком підприємства «Вторсировина», Уманський міськком і обком профспілки займалися конфліктною ситуацією, що склалася з вини керівника Уманської дільниці Смірнова, який допускав порушення чинного законодавства, упереджено ставився до заготовача вторинної сировини Сизоненка. Справа закінчилася звільненням недбалого керівника з роботи.

Обкомом постійно розглядались питання, пов’язані з охороною праці. Тільки в 1993 році технічною інспекцією обкому профспілки було проведено понад 170 обстежень державних установ. У 27 випадках були дані приписи керівникам щодо усунення виявлених недоліків.

В кінці 1993 року в зв’язку з утворенням державної інспекції охорони праці Державного комітету України по нагляду за станом охорони праці функції профілактики виробничого травматизму і нагляду за станом охорони праці з профспілкових органів були передані цім інспекціям.

Традиційно обком профспілки приділяв значну увагу оздоровленню членів профспілки та їх сімей, правильності використання коштів державного соціального страхування, проведенню галузевих спартакіад, участі в обласних спартакіадах трудящих профспілок. Представники профспілки брали участь у фестивалях народної творчості «Золота осінь» та «Веселка», свої конкурси художньої самодіяльності проводили профспілкові комітети установ соціального забезпечення, страхових органів області. Проводились конкурси серед працівників будинків-інтернатів на звання «Краща медсестра», «Кращий кухар» та інші заходи.

В кінці 1990-х років з прийняттям Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» значною мірою вдалося стабілізувати ситуацію в профспілковому середовищі.

Саме у 90-ті роки відчутно зросла роль колдоговірної роботи. Адже профспілковим організаціям необхідно було більш ефективно використовувати всі можливості колективних договорів і угод як головного механізму відстоювання прав та інтересів трудящих, домогтися того, щоб роботодавці розглядали профспілку як єдину організацію, що має повноваження вести переговори від імені трудящих.

Новою формою роботи щодо підтримки цієї справи стало започаткування обласного огляду-конкурсу «Колективний договір, ефективність роботи – основа захисту трудових прав працюючих», оголошений спільною постановою колегії головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації і президії обкому профспілки.

На 1 січня 2002 року в 716 профспілкових організаціях на профобліку перебувало 20703 члени профспілки, в тому числі 750 студентів нового вищого навчального закладу – Черкаської філії Української академії банківської справи НБУ.

Обкому доводилось займатися й вирішенням такої незнаної в минулі часи проблеми як порушення термінів виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери. З метою вирішення цього питання обком профспілки неодноразово через ЦК профспілки звертався до Верховної Ради, керівників міністерств і відомств. Профспілки України домоглися прийняття парламентом Закону про відміну примусових безоплатних відпусток.

Впродовж 2001 року була погашена заборгованість із зарплати у 6 трудових колективах на суму 26510 гривень. А станом на 1 квітня 2002 року із 716 профорганізацій тільки одна – КЕЧ 325/92 (Умань) мала заборгованість.

На початку 2002 року юридичні консультації, до яких було залучено 79 кваліфікованих юристів, вже діяли в 19 з 20 районів та в містах Сміла і Умань. Члени профспілки отримали майже 3 тисячі юридичних консультацій з питань оплати праці, надання відпусток, субсидій, дотримання трудового законодавства при звільненні з роботи.

Золотоніський міськрайком профспілки, який очолювала Надія Швидка, на почату 2000-х років плідно співпрацює з органами місцевого самоврядування. Укладені з райдержадміністрацією, районною радою та міською радою договори передбачають здійснення спільних партнерських заходів, насамперед у сфері трудових відносин, зайнятості працюючих та їх соціального захисту від безробіття, оплати та охорони праці, надання соціально-економічних пільг та гарантій працюючим. На всі 34 сільські ради Золотоніського району поширюється дія колективного договору профорганізацій райдержадміністрації та районної ради. В усіх організаціях міста і району створені необхідні умови праці, забезпечено систематичне проведення медоглядів. Зокрема, міськрайкомом профспілки за сприяння народного депутата Б.В.Губського проведено медичне обстеження всіх бажаючих членів профспілки – понад 500 чоловік – лікарями від Міністерства охорони здоров’я України.

В практику роботи профспілкових комітетів області все ширше входить благодійна діяльність, що наочно можна прослідкувати на прикладі Катеринопільського райкому профспілки, який на той момент очолював Віктор Кереш. В 2003 році за ініціативою райкому в районі було проведено місячник по заготівлі овочів та інших продуктів харчування для дитсадків, закладів охорони здоров’я, інтернатів для престарілих та малозабезпечених людей.

В 2000-2010 роках обласна профспілка надає і відстоює пропозиції до законодавчих актів, зокрема, було внесено понад тисячу пропозицій та зауважень до проєктів законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування». Разом із представниками адміністрацій, управлінням державної служби, органів місцевого самоврядування відпрацьовувались норми законів.

За роки незалежності внаслідок реорганізації, скорочення, ліквідації окремих відомств профспілка зазнала великих втрат щодо чисельності членів профспілки. В окремі профспілки виокремилися колективи «Промінвестбанку», податкової служби, органів статистики, соціальної сфери, Пенсійного фонду, пенітенціарні установи, потім Ощадбанку, Академії пожежної безпеки та інші.

В 2004 році засновано щомісячну газету «Профспілковий вісник, яка  інформувала спілчан про роботу профспілки, про зміни у законодавстві. Трохи згодом створено сайт обкому профспілки.

Обком профспілки спільно з ЦК Профспілки організовували звернення до владних структур з питань оплати праці спілчан, пенсійного забезпечення колишніх державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. В 2015 році в області зібрано 1930 підписів з питань пенсійного забезпечення цих людей.

В державі започатковано низку життєво важливих реформ. Серед них реформа в органах місцевого самоврядування, створення об’єднаних територіальних громад. Завдання профспілки не допустити порушення трудового законодавства щодо працівників під час вивільнення чи скорочення. Є проблеми щодо створення первинних організацій у вже створених ОТГ. Причина в нерозумінні щодо створення профорганізацій керівників, які не вбачають в профспілці помічника і захисника всіх членів колективу.

Щорічно з обласної організації профспілки відзначаються переможці обласного та Всеукраїнського галузевого конкурсів на кращий колективний договір та кращу первинну організацію. Обласна профспілка багато років визначається переможцем Всеукраїнського огляду на кращу організацію оздоровлення дітей та підлітків.

Вже традиційно, одне з основних напрямів роботи –  питання оздоровлення спілчан та їх дітей. Щороку обком вишукує сприйнятливі для людей з низькими зарплатами бази відпочинку на морі. В 2018 році  день проживання і харчування в м.Одеса для спілчан коштував 210 грн. Оздоровлено на морі понад 490 осіб, з ним 152 дитини, в дитячих таборах оздоровлено 27 дітей, обком здешевлював кожну путівку.

Обком, профкоми організовували екскурсії для спілчан. Так, м.Львів за 2018-2019 роки відвідали біля 300 членів профспілки з членами сімей, Чернігів – 40 осіб, Вінницю, каньйони в Буках, конезавод в Жашкові – 100 осіб.

20 серпня 2020 року делегати XXIV звітно-виборної конференції Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ головою обласної організації – головою обласного комітету профспілки працівників державних установ обрали Василя Олійника.

Після непростого періоду роботи Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ у часи пандемії COVID-19, у 2022 році перед керівником обкому профспілки та всіма спілчанами постали нові виклики, нові задачі і випробування – діяльність обкому проводиться в умовах введеного в державі воєнного стану.

Війна, яку розпочала росія проти України 24 лютого 2022 року, змінила життя і роботу усіх ланок Профспілки.

З початку збройної агресії 35 членів Профспілки вступили до лав Збройних Сил України, зокрема і голова обласного комітету Профспілки Василь Олійник, та військ територіальної оборони України, які, із зброєю у руках, дають відсіч окупантам. Велика кількість членів профспілки боронять нашу державу в загонах територіальної оборони територіальних громад.

Одним із найбільших пріоритетів у діяльності організацій Профспілки всіх рівнів стала всебічна допомога, зокрема і матеріальна, гуманітарна та психологічна членам Профспілки, постраждалим від наслідків війни, допомога обороні України (Збройні Сили України, Служба безпеки України, Національна поліція України, добровольчі формування територіальних громад), допомога підрозділам Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій, які здійснюють рятування людей та подолання наслідків терористичних дій агресора, а також допомога громадянам, постраждалих від війни незалежно від того, чи є вони членами профспілки.

Організаціями Профспілки перераховувались кошти на спеціальний рахунок НБУ на підтримку ЗСУ, на закупівлю речей, необхідних для діяльності територіальної оборони, на придбання захисної амуніції для членів профспілки, призваних до лав ЗСУ та територіальної оборони. Так, у 2022 році близько 400 тис. грн перераховано на підтримку ЗСУ та  225 тис. грн силам територіальної оборони.

За період з 24 лютого по 11 листопада 2022 року було надано понад 280 тис. грн матеріальної допомоги.

З початку війни на території Черкаської області прихисток знайшли більше 100 тисяч осіб, постраждалих внаслідок військових дій. Територіальні організації профспілки в співпраці з органами центральної влади та органами місцевого самоврядування, первинні профспілкові організації, члени профспілки активно долучились до надання допомоги переселенцям: розміщення та надання місць для проживання,  збір інформації про потреби гуманітарної допомоги (продукти харчування, одяг, взуття, ліки, побутові товари тощо); беруть участь в отриманні, формуванні та доставці такої допомоги. Також з профбюджетів організацій у 2022 році виділили 243 тис. грн на закупівлю товарів, необхідних для переміщених осіб.

У червні 2023 року спілчани Черкащини згуртувалися і надавали допомогу жителям Херсонщини, які пережили страшну трагедію – підрив ворогом дамби Каховської ГЕС. Тоді обласна, територіальні та первинні організації Профспілки направляли безповоротні фінансові допомоги для постраждалих на рахунок Херсонської обласної організації профспілки працівників держустанов, яка безпосередньо здійснювала підтримку постраждалих. Загалом від членів Профспілки Черкащини на подолання наслідків цього терористичного акту направлено майже 140 тис.грн. Найбільшу суму допомоги надала первинна профспілкова організація прокуратури Черкаської області (голова Наталія Кругляк) – 100 тис.грн.

Також надавалася допомога постраждалим від наслідків ракетних ударів по Черкащині, членам сімей загиблих, поранених, зниклих безвісті в результаті бойових дій на території нашої держави.

Первинні організації Профспілки Прокуратури Черкаської області, Департаменту фінансів Черкаської облдержадміністрації, управління ДСНС у Черкаській області та інші активно долучаються до роботи Центру допомоги армії при Федерації профспілок області.

Обласний комітет наголошує на важливості для профспілкових організацій області продовження роботи щодо захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів профспілки, особливо, коли низку конституційних прав та гарантій громадян тимчасово призупинено, а трудові права працівників обмежено дією Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

В складі обласної організації Профспілки рішеннями відповідних виборних органів визначено 7 громадських інспекторів праці.

З метою захисту членів профспілки в умовах воєнного стану при обласному комітеті профспілки функціонує інформаційний центр для працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Так, у 2023 році працівниками виконавчого апарату обласного комітету Профспілки надано майже 700 телефонних консультацій з питань реалізації працівниками свої трудових прав та порядку їх захисту.

Не зважаючи на збройну агресію та введений через це воєнний стан у державі, в обласній організації продовжується спортивна робота  (участь у жовтні 2023 року в Черкаської обласної спартакіади серед збірних команд державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування),  оздоровча робота (частково здешевлюється вартість відпочинку членів профспілки та їх дітей, які самостійно придбають путівки), культмасова робота (організація екскурсійних поїздок вихідного дня в 2023 році в Карпати, Закарпаття та на Верховину, фінансування придбання солодощів для членів профспілки та їх дітей до новорічних та різдвяних свят).

На 1 січня 2024 року в первинних профспілкових організаціях діє 69 колективних договорів з 70 первинних профспілкових організацій (98,5%). Всього колективними договорами охоплено 3156 працівники, або 88,7% від загальної кількості працюючих. Стовідсоткового охоплення колективними договорами досягнуто в трудових колективах всіх районних і міських організаціях профспілки. Це є свідченням того, що Черкаська обласна профспілка працівників державних установ, не зважаючи на складну ситуацію в країні, продовжує свою роботу, головним напрямком якої лишається захист прав та інтересів членів профспілки.

На початок 2024 року обласна організація профспілки працівників державних установ об’єднує: дві міських організації профспілки Смілянська (голова Микола Іванов), Уманська (Олександр Харук), районні: Городищенська (Ольга Галич), Драбівська (Світлана Орел), Звенигородська (Ольга Немкова), Золотоніська (Сергій Стрижак), Канівська (Ніна Тарасюк), Маньківська (Тетяна Рудь), Монастирищенська (Руслан Мельник), Уманська (Людмила Мартинюк), Черкаська (Антоніна Петренко) та 19 профорганізацій міста Черкаси.

Голова обласного комітету Профспілки працівників державних установ Василь Олійник щиро вітає всіх спілчан із 70-річчям з часу утворення Профспілкової організації.

«Саме завдяки активній позиції спілчан, високому професіоналізму та відповідальності профспілкових лідерів Черкаській обласній профспілці працівників держаних установ вдається консолідувати зусилля трудових колективів на виконання галузевих завдань, напрацьовувати та впроваджувати нові форми роботи, долати виклики та проблеми сьогодення. Дякую усім спілчанам за наполегливу роботу для забезпечення успішної діяльності Профспілки, за самовідданість і незламність у нових реаліях. Бажаю усім міцного здоров’я, невичерпної енергії, Перемоги та миру!», – сказав Василь Олійник.