RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Uncategorized » Новини » Профспілка працівників державних установ ефективно функціонує в умовах воєнного стану

Профспілка працівників державних установ ефективно функціонує в умовах воєнного стану

Дата публікації: 30/09/2023 07:02

28 вересня 2023 року відбувся ІІІ пленум Черкаського обласного комітету профспілки працівників державних установ.

У роботі пленуму взяв участь голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко.

Під час пленуму голова обласної організації Профспілки Василь Олійник відзначив спілчан за їх активну діяльність та нагородив нагрудними знаками, почесними грамотами та подяками.

Так, нагрудним знаком Федерації профспілок України «Профспілкова відзнака» нагороджено голову Драбівської районної організації профспілки працівників державних установ, члена ЦК профспілки працівників державних установ Світлану Орел.

Почесною грамотою Федерації профспілок України нагороджено голову Черкаської районної організації профспілки працівників державних установ Антоніну Петренко.

Подякою голови обкому профспілки нагороджені первинні профспілкові організації прокуратури Черкаської області (голова профкому Наталія КРУГЛЯК), Департамент фінансів Черкаської облдержадміністрації (голова профкому Наталія ЖЕЛДУБОВСЬКА), Головного Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (голова профкому Ганна НІКОЛАЄНКО).

Подякою голови обкому профспілки відзначено колектив позашкільного навчального закладу «Багатопрофільний молодіжний центр» Черкаської міської ради (директор Світлана ІЛЬЧЕНКО, голова профкому Людмила ТЕПЛЮК).

Також голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко нагородив грамотою голову обласної організації Профспілки Василя Олійника.

Серед важливих питаннь, розглянутих на пленумі, було питання про діяльність Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ в умовах воєнного стану.

У своїй доповіді голова обласної організації Профспілки Василь Олійник наголосив, що обласна організація Профспілки та її організаційні ланкипродовжують свою діяльність в умовах повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну.

Зважаючи на те, що територія України та Черкаської області щоденно підпадає під масовані ракетні обстріли, нальоти безпілотників, масовані наступи терористичних групувань ворога, що призводить до людських жертв та та руйнування об’єктів критичної і цивільної інфраструктури, знищення та пошкодження помешкань населення, зокрема членів Профспілки, одним із найбільших пріоритетів у діяльності організацій Профспілки всіх рівнів є всебічна допомога постраждалим від наслідків війни, допомога ЗСУ, добровольчим формуванням територіальних громад, підрозділам Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій, а також допомога громадянам, постраждалим від війни.

Василь Олійник звернув увагу присутніх на важливість продовження роботи по захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів профспілки, особливо, коли низку конституційних прав та гарантій громадян тимчасово призупинено, а трудові права працівників обмежено дією Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Голова обласної організації Профспілки наголосив на необхідності подальшої роботи щодо вдосконалення соціального діалогу, як важливого механізму захисту трудових прав та гарантій працівників, наповнення колективних договорів положеннями, які б покращували становище працівника та вимагали від роботодавців забезпечення належних умов праці.

Станом на 1 квітня 2023 року в первинних профспілкових організаціях діяло 69 колективних договорів з 70 первинних профорганізацій організації (98,5%). Всього колективними договорами охоплено 3156 працівники (88,7%) від загальної кількості працюючих. Стовідсоткового охоплення колективними договорами досягнуто в трудових колективах всіх районних і міських організаціях профспілки.

У своїй повсякденній роботі представники виборних органів організацій Профспілки зосереджували свою увагу на питаннях щодо своєчасної виплати заробітної плати та інших виплат, надання відпусток; створення умов для роботи; роз’яснювальної роботи щодо змін до трудового законодавства в умовах війни; попередження та недопущення порушення прав працівників; допомога постраждалим в результаті обстрілів, руйнації житла.

В складі обласної організації Профспілки рішеннями відповідних виборних органів визначено 7 громадських інспекторів праці, функціями яких є здійснення профспілковими органами громадського контролю за виконанням роботодавцем законодавства про працю та про охорону праці.

Василь Олійник окремо зупинився на аспектах нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», в якому передбачені всі позитивні здобутки щодо забезпечення діяльності профспілкових організацій та їх представників.

При обкомі Профспілки продовжує роботу постійно діюча телефонна лінія щодо надання консультацій з питань трудового законодавства, законодавства з питань проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, антикорупційного законодавства, на яку, протягом 2023 року вже звернулося понад 400 членів профспілки.

Незважаючи на воєнний стан, продовжувалася робота щодо оздоровлення членів профспілки та їх дітей. За 8 місяців 2023 року разом з батьками оздоровились 47 дітей (відпочинок на 7-12 днів переважно в Західній Україні), на що з профбюджету виплачено 47500 грн. Влітку в міському денному таборі м.Черкас відпочило 5 дітей (на часткове відшкодування вартості путівок витрачено 7500 грн профспілкових коштів). 56 членів Профспілки разом із членами родин взяли участь у «поїздках вихідного дня» на західну Україну.

Також під час пленуму розглянуто питання “Про виконання профспілкового бюджету обласної організації профспілки працівників державних установ за 2022 рік та формування напрямків бюджетної політики на 2023 роки”, з яким присутніх ознайомила головний бухгалтер обкому Профспілки Ірина Свергунова.