RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Черкаські профспілчани плетуть маскувальні сітки для українських воїнів

Черкаські профспілчани плетуть маскувальні сітки для українських воїнів

Дата публікації: 25/09/2023 13:45

У квітні 2022 року спілчани Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ активно долучилися до ініціативи голови обласної профспілки АПК Марини Горлач організувати Профспілковий центр допомоги армії.

І ось уже півтора роки день-у-день у вільний від роботи час волонтери  профспілки працівників державних установ разом зі своїми колегами з інших профоб’єднань, пересічні громадяни роблять важливу справу ­­– плетуть «кікімори» (маскувальний одяг) для українських захисників та маскувальні сітки.

«З першого погляду здається, що це складна робота і не всі можуть її опанувати. Проте ми досить швидко навчилися плести маскувальні вироби. Тож всі, хто хоче допомогти наблизити перемогу, може до нас приходити і ми їх навчимо це робити, що не складно, але дуже важливо для наших захисників», – каже головний бухгалтер виконавчого апарату обкому профспілки Ірина Свергунова.

Самотужки  поступово навчились кроїти вироби, виробили свою техніку і методику плетіння.

Тканину, з якої вирізають смужки для плетіння маскувальних сіток і «кікімор», спочатку приносили з дому, купували у магазинах секонд-хенду. Коли не  вдавалося знайти тканину потрібного кольору, то перефарбовували білу у потрібний відтінок. Зараз спілчани співпрацюють із волонтерським центром пошиття одягу для військових, який надає залишки тканини, що використовується для плетіння.

Колір тканини підбирають залежно від того, для якої місцевості її плетуть, і з врахуванням сезону.

«Наразі плетемо «лісостеп». Вже є замовлення на білі, «зимові». Сітки для маскування військової техніки та «кікімори» робимо на замовлення військових або волонтерів. Частину передаємо до черкаського Центру допомоги армії», – розповідає Ірина Свергунова.

За півтора роки сплели близько 400 кв.м маскувальних сіток та 450 штук маскувальних халатів.

Для закупівлі рибацької сітки для основи, тканини, ниток, фарб для тканини, ножиць та інших необхідних матеріалів виділяють кошти усі профоб’єднання Черкащини. Долучаються до фінансування такої важливої справи і установи та організації, які входять до профспілки працівників держустанов. Серед них – прокуратура Черкаської області (голова профкому Наталія Кругляк).

Працівники головного управління ДСНС України у Черкаській області (голова профкому Ганна Ніколаєнко) допомагають необхідними матеріалами та й самі плетуть «кікімори», а потім передають їх до Профспілкового центру допомоги армії.

Декому із спілчан зручніше займатися цією роботою поблизу свого робочого місця. Так, працівники департамент фінансів Черкаської облдержадміністрації (голова профкому  Наталія Желдубовська) беруть сітку і матеріали і організували процес плетіння  у своєму приміщенні.

До профспілкового волонтерського руху долучаються і пересічні черкасці.

«Особливо багато приходило людей у перші місяці. Та з часом їх ставало все менше. Зараз робочих рук не вистачає. А це сповільнює роботу, хоча потреба у маскувальних сітках не зменшилася. Тому із задоволенням приймемо до нашої команди тих, хто хоче допомагати українським захисникам», – каже головний бухгалтер.

Для роботи у приміщенні Федерації профспілок Черкаської області виділена окрема кімната. Тут закріплений дерев’яний каркас із натягнутою сіткою. Черкащанка Галина Петрівна (пенсіонерка) розповіла, що сама прийняла рішення допомагати плести маскувальні сітки. На жаль, не всі розуміють важливість такої роботи.

«Запрошувала  подруг разом волонтерити. Та дізнавшись, що за плетіння сіток нічого не платять, вони відмовилися. А я розумію, що за нас ніхто цю роботу не зробить. Наші хлопці захищають нас там, на передовій, а ми маємо допомагати їм тут, у тилу», – каже Галина Петрівна.

Про важливість і необхідність плетіння маскувальних засобів на фронт свідчать грамоти і подяки, які вручені учасникам Профспілкового центру від військових та Центру допомоги армії.

«Наші спілчани в силу своєї патріотичної позиції роблять важливі речі. Це кропітка ручна робота, і я щиро вдячний волонтерам нашої команди, які щоденно цим займаються. Кожен їхній маскувальний виріб – це захист наших воїнів на полі бою», – наголосив голова Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ Василь Олійник.