RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Інформація про виконання плану роботи за 2021 рік

Інформація про виконання плану роботи за 2021 рік

Дата публікації: 30/12/2021 06:59

 

ІНФОРМАЦІЯ

про виконання плану роботи Черкаського обласного комітету профспілки працівників державних установ за 2021 рік

 

Відповідно до плану роботу Черкаського обласного комітету профспілки працівників державних установ (далі – обласний комітет Профспілки) на 2021 рік 20 травня 2021 року проведено І пленум обласного комітету Профспілки, під час якого внесено зміни до складу обласного комітету, визначено основні напрямки діяльності Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ (далі – обласна організація Профспілки)на 2021-2025 роки, а також заслухано питання щодо виконання профспілкового бюджету обласної організації профспілки Працівників за 2021 рік та формування напрямків бюджетної політики на 2022 рік.

Протягом 2021 року відбулося 4 засідання президії обласного комітету Профспілки, під час проведення яких розглянуто 30 питань.

З усіх розглянутих питань прийнято відповідні постанови, які публікувалися в газеті «Профспілковий вісник», а також на сайті обласної організації Профспілки та в соціальній мережі Facebook.

Голова обласного комітету Профспілки взяв участь у засіданні 1 пленарного засідання Центрального комітету Професійної спілки працівників державних установ України (далі – ЦК Профспілки) та 4 засіданнях президії ЦК Профспілки.

Також, голова обласного комітету Профспілки взяв участь у 3 засіданнях президії Федерації профспілок Черкаської області (далі – ФПО). Засідання Ради ФПО протягом звітного року не проводилися.

7 жовтня 2021 року у Всесвітній день дій за гідну працю представники обласної організації Профспілки взяли участь у Всеукраїнській попереджувальній акція протесту профспілок проти політики влади щодо утискання прав та гарантій людей праці.

Метою профспілок стало закріплення у проєкті закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» визначених законами розмірів державних соціальних стандартів і гарантій та скорочення масштабів бідності й соціальної нерівності в Україні.

У 2021 році 3 первинних профспілкові організації звернулися до президії обласного комітету Профспілки щодо взяття їх на профспілковий облік та обслуговування.

Протягом 2021 року засідань обласної тристоронньої соціально-економічної ради  не відбувалося.

В березні 2021 року голова обласної організації Профспілки Василь ОЛІЙНИК брав участь у формуванні та увійшов до нового складу громадської ради при Черкаській обласній державній адміністрації. Цей майданчик дав можливість озвучувати проблеми спілчан, як і інші питання, пов’язані із забезпеченням трудових прав працівників керівництву області та інститутам громадянського суспільства.

Так, зокрема, за ініціативи Василя ОЛІЙНИКА та голови ФПО Петра ШЕВЧЕНКА в громадській раді утворено комісію з питань забезпечення зайнятості населення, яка розглядає та готує питання для розгляду громадської ради при облдержадміністрації питання щодо легалізації зайнятості, недопущення фактів затримки у виплатах заробітної плати, порушень вимог трудового законодавства тощо.

Протягом звітного періоду працівниками виконавчого апарату обкому профспілки забезпечено випуск 6 номерів газети «Профспілковий вісник», на шпальтах якої публікувалися рішення пленумів та президії обласної організації Профспілки, інформація про діяльність виборних органів Профспілки всіх рівнів, надавалися роз’яснення з питань застосування трудового законодавства, законодавства з питань проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.

Працівниками виконавчого апарату обласного комітету Профспілки забезпечено ведення веб-сайту обласної організації профспілки та сторінки обкому у соціальній мережі Facebook.

У 2021 році виконавчим апаратом обласного комітету Профспілки організовано та проведено 3 виїзних навчання для трудових колективів Ладижинської, Паланської, Степанківської територіальних громад, під час проведення яких роз’яснювалися основні положення антикорупційного законодавства, а також вимоги щодо фінансового контролю осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Крім того, у 2021 року за ініціативи обласного комітету Профспілки спільно з Міжрегіональним управлінням Національного агентства України з питань державної служби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях та Черкаським регіональним центром підвищення кваліфікації проведено 4 виїзних семінари для всіх районів Черкаської області щодо здійснення кадрової політики в органах місцевого самоврядування.

В рамках вказаних семінарів, які передбачали 10 академічних годин лекцій, розглядалися питання соціального діалогу в громадах та діяльності профспілкових організацій в органах місцевого самоврядування, процедур вступу та просування по службі в ОМС, питань присвоєння рангів, обчислення стажу, надання відпусток посадовим особам місцевого самоврядування. Також розглядалися питання про дисциплінарну відповідальність ПОМС, їх атестації та щорічного оцінювання, обмеження, пов’язані із проходженням служби тощо.

Реалізовували програму семінару голова обласної організації Профспілки Василь ОЛІЙНИК, заступник начальника Міжрегіонального управління НАДС у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, голова молодіжної ради обласної організації Профспілки Оксана БУСЛЯ. Крім того, під час проведення семінару 5 жовтня 2021 року для працівників органів місцевого самоврядування Звенигородського району про відповідальність за порушення трудового законодавства доповіла начальниця Управління Держпраці в Черкаській області, член президії обласного комітету Профспілки Олена ЛАЗАРЄВА, а 18 листопада під час семінару для працівників органів місцевого самоврядування Черкаського району про соціальний діалог на національному та обласному рівнях доповів голова ФПО Петро ШЕВЧЕНКО.

За результатами семінарів їх учасники отримували свідоцтва про підвищення кваліфікації в рамках короткострокових тематичних семінарів із нарахуванням 0,33 ЄКТС.

Участь у вказаних семінарах брали сільські голови та секретарі сільських рад, секретарі виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, працівники кадрових служб органів місцевого самоврядування області. Загалом, за 4 семінари, проведених у всіх районах області, 101 посадова особа місцевого самоврядування 45 ОТГ та 3 районних рад Черкащини підвищила кваліфікацію в рамках семінарів, організованих обласною організацію Профспілки.

Також, голова обласної організації Профспілки Василь ОЛІЙНИК традиційно брав участь у підвищенні кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування області на базі Черкаського регіонального центру підвищення кваліфікації. Під час проведення семінарів висвітлювалися питання діяльності профспілкових організацій, застосування трудового законодавства та законодавства з питань проходження державної служби і служби в органах місцевого самоврядування, антикорупційне законодавство.

Загалом, протягом 2021 року працівниками обласного комітету профспілки проведено 16 навчальних заходів, участь у яких взяли понад 470 осіб.

Протягом 2021 року дев’ять представників Черкащини взяли участь у чотирьох навчальних програмах, організованих ЦК Профспілки, які проходили в Києві та Чернігові.

Станом на 1 квітня 2021 року у трудових колективах області, де є первинні організації Профспілки, діяло 127 колективних договорів, які охоплювали понад 4100 працівників. Суттєве зменшення кількості колективних договорів у порівнянні з минулим періодом пов’язано із проведеною в області адміністративно-територіальною реформою, в наслідок якої в області скоротилося кількість районів до 4-х, відповідно скоротилася і кількість районних державних адміністрацій та районних рад, а також в результаті утворення об’єднаних територіальних громад суттєво скоротилася кількість сільських рад, в яких раніше діяли власні колективні договори.

Працівниками обласного комітету Профспілки розроблено новий макет колективного договору для органів місцевого самоврядування, в якому, серед іншого, передбачається можливість дистанційної роботи, а також окремі аспекти захисту профспілкових прав під час внесення змін до діючого законодавства тощо.

Проблемним питанням залишається передбачення колективними договорами положень щодо перерахування профспілковій організації коштів на фізкультурно-оздоровчу діяльність. Зокрема, тільки 3 колдоговори області містять відповідну норму.

З метою захисту членів профспілки під час проведення реорганізацій на базі обласного комітету Профспілки створено інформаційний центр для працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Зокрема, працівниками виконавчого апарату обласного комітету Профспілки протягом 2021 року надано понад 850 телефонних консультацій з питань реалізації працівниками свої трудових прав та порядку їх захисту.

В результаті реформування органів місцевого самоврядування, в Черкаській області утворено 66 об’єднаних територіальних громад, у 27 з яких діють первинні організації Профспілки, на обліку у яких знаходиться близько 1500 членів Профспілки.

У зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою області у складі обласної організації Профспілки також відбулися зміни, зокрема, протягом 2021 року припинили свою роботу 3 районні організації Профспілки, ще 3 перебувають у стадії припинення.

11 вересня 2021 року на центральному стадіоні м. Черкаси відбулися фінальні змагання Черкаської обласної спартакіади серед збірних команд державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Цьогоріч, участь у фінальних  змаганнях взяли представники чотирьох районів області, а також окремі команди  Черкас, Чигирина, Чорнобая.

За результатами обласної спартакіади сформовано збірну команду Черкащини, яка представляла нашу область на Всеукраїнській спартакіаді, що відбулася у Чорноморську протягом останнього тижня вересня.

Переможці та лауреати обласної спартакіади – члени профспілки, окрім медалей та грамот, нагородженні Почесними грамотами обласної організації Профспілки та профспілковою виплатою у розмірі 200 грн.

Обласний комітет Профспілки продовжує співпрацю із ветеранами публічної служби щодо відновлення права на пенсійне забезпечення, відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» 1993 року, зокрема, протягом 2021 року за підписом голови обласного комітету Профспілки направлено 4 окремих звернення до Голови Верховної Ради України та до народних депутатів, обраних на мажоритарних округах Черкаської області.

Виконавчим апаратом обласного комітету Профспілки протягом звітного періоду приділялася увага удосконаленню нормативно-правових актів, зокрема, надавалися пропозиції щодо змін до законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про запобігання корупції».

Крім того, обласним комітететом Профспілки опрацьовано законопроекти, які направляються державними органами на погодження до Профспілки, та направлено пропозиції та зауваження до проектів нормативно-правових актів з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, загального трудового законодавства.

До обласного комітету Профспілки з початку року надійшло три письмових звернення громадян. Всі звернення розглянуто по суті порушених питань, заявникам надано своєчасні відповіді.

На особистий прийом до голови обласного комітету Профспілки звернулося 64 громадянина, яким надано відповідні роз’яснення та консультації.

Протягом 2021 року обласною організацією Профспілки проводилася робота щодо реалізації заходів з оздоровлення і відпочинку членів профспілки та їх дітей. Обласний комітет Профспілки заключив Договір про співробітництво щодо відпочинку та оздоровлення членів профспілки та їх сімей в 2021 році з дитячим оздоровчим табором, «Дружба» в м. Одеса, з яким співпрацює з 2015 року.

Городищенський та Смілянський райкоми займались комплектацією груп для сімейного відпочинку на морі в с. Лугове  Миколаївської області.

Всього влітку цього року за сприяння профорганізацій відпочили на морі 318 членів профспілки з членами сімей, в т.ч. 99 дітей.

10 дітей працівників галузі пройшли оздоровлення в дитячих оздоровчих закладах.

Послаблення карантинних обмежень в червні, обумовлене покращенням епідеміологічної ситуації в державі, надало змогу членам профспілки Черкащини здійснити екскурсійну поїздку, яка планувалася ще на березневі свята минулого року, проте, через світову пандемію, обумовлену спалахом захворювання на COVID-19, була відтермінована до кращих часів.

Поїздка вихідного дня, яка відбулася з 19 до 21 червня 2021 року, передбачала відвідування міста Кам’янець-Подільский, Хотинської фортеці, Чернівців, Тернополя, а також Національного заповідника «Замки Тернопілля», зокрема Збаразького та Кременецького замків. палацу Вишневецьких.

Загалом, у екскурсійній поїздці взяло участь 30 спілчан із членами своїх родин. Членам профспілки – учасникам поїздки надавалась профспілкова виплата по 500 грн.

Вже традиційно на новорічні свята обком профспілки працівників державних установ організовує для дітей членів профспілки новорічні ранки.

Так, 18 грудня на передодні Дня святого Миколая профспілковці разом із своїми дітками завітали до оновленого приміщення Черкаського обласного Драматичного театру.

Розпочався новорічний ранок з інтермедії біля новорічної ялинки, під час якої дітвора разом з лісовими тваринками, казковими персонажами та святим Миколайчиком «врятували зиму». Продовжилося свято переглядом захопливої  вистави «Снігова королева». На останок, чемні дітки отримали солодкі подаруночки від діда Мороза.

Також обком профспілки частково фінансував організацію привітань членів профспілки та їх дітей з новорічним святами в колективах, для чого було організовано співпрацю по закупівлі солодощів з Торговим Домом «Ходак», або сплачено надані рахунки територіальних організацій профспілки.

Протягом року в профспілкових організаціях всіх рівнів проводилась робота з придбання захисних, антисептичних та дезінфікуючих засобів для боротьби з короновірусною інфекцією з метою створення безпечних умов праці та збереження здоров’я членів профспілки.

Всі звітні інформації про діяльність обласної організації Профспілки до ЦК Профспілки, ФПО, державних органів та цільових фондів направлено своєчасно та в повному обсязі.

За поданнями первинних і територіальних організацій профспілки нагороджено: Почесними грамотами обласної організації Профспілки – 119 осіб, оголошено подяку голови обласного комітету Профспілки – 34 членам профспілки та 2 трудовим колективам, а також одну особу нагородження почесним знаком Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства».