RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Профспілка не перестає боротись за порушені права державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування на пенсійне забезпечення

Профспілка не перестає боротись за порушені права державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування на пенсійне забезпечення

Дата публікації: 06/04/2018 07:31

 04.04.2018

Профспілка не перестає боротись за порушені права державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування на пенсійне забезпечення

 

Голова Профспілки Юрій Піжук взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, що відбулося 04 квітня п.р. під головуванням народного депутата України Сергія Капліна. На засіданні розглядався законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим) (№ 7406 від 15.12.2017), внесений народним депутатом України Сергієм Міщенком.

Серед учасників засідання були народні депутати – члени Комітету, представники Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду, об’єднань всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, Федерації роботодавців України, інших громадських організацій. На засіданні виступили  народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади та громадських організацій.
Народний депутат України Сергій Міщенко презентував зазначений законопроект, яким пропонується запровадження механізму перерахунку пенсій окремих категорій осіб, зокрема і державних службовців, посадових осіб  органів місцевого самоврядування, яким призначено пенсію на підставі Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року № 3723-XII. Народний депутат зазначив, що реалізація положень законопроекту дасть змогу відновити соціальну справедливість та урівняти наукових працівників, журналістів, працівників органів місцевого самоврядування та державних службовців у правах на  пенсійне забезпечення.

З метою комплексного розгляду питання Сергій Каплін надав слово Голові Профспілки працівників державних установ України Юрію Піжуку. У своєму виступі Юрій Піжук зазначив, що впродовж тривалого часу, зокрема з моменту прийняття нового закону про державну службу, Профспілка продовжує боротись за порушені права цієї категорії державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Він зазначив, що у зв’язку із  змінами в законодавстві, особи, яким призначено пенсію на підставі Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року № 3723-XII, втратили право на перерахунок пенсії, отримуючи її у суттєво меншому розмірі від тих державних службовців, яким пенсія призначена після 1 травня 2016 року.
Тим більше, як наголосив Юрій Піжук,  державні службовці сплачували єдиний соціальний внесок удвічі більший від загального. Виступаючий наголосив, що сьогодні встановлення справедливості є ключовим при вирішенні зазначеного питання, оскільки це лежить у площині довіри державних службовців до держави. Голова Профспілки працівників державних установ України підтримав запропонований законопроект, разом з тим окреслив необхідність його доопрацювання в частині перерахунку пенсій державних службовців, які на день набрання чинності закону займають посади державної служби та мали не менше 10 років стажу на посадах, або мали не менше як 20 років стажу, незалежно від факту роботи на державній службі. Зокрема вніс пропозицію доповнити пункти 10 та  12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. №889-VIII положеннями щодо можливості перерахунку пенсій.

Позицію Голови Профспілки підтримала народний депутат України Олена Шкрум, яка підкреслила важливість запровадження механізму перерахунку вже призначених пенсій для вказаних осіб.
За результатами слухань депутати Комітету Верховної Ради України взяли за основу зазначений законопроект для подальшого його внесення до парламенту.

За власною інформацією Профспілки працівників державних установ України