RSS Карта сайта

Сайт ППДУ » Новини » Центральний комітет профспілки звернувся до Прем’єр-міністра України із проханням втрутитись у ситуацію, що складається із виплатою заробітної плати працівникам органів виконавчої влади

Центральний комітет профспілки звернувся до Прем’єр-міністра України із проханням втрутитись у ситуацію, що складається із виплатою заробітної плати працівникам органів виконавчої влади

Дата публікації: 20/09/2016 05:49

 16.09.2016

Центральний комітет профспілки звернувся до Прем’єр-міністра України із проханням втрутитись у ситуацію, що складається із виплатою заробітної плати працівникам органів виконавчої влади

9 вересня п. р. відбувся пленум Центрального комітету Профспілки працівників державних установ України, який розглянув питання щодо поточного стану реформування у сфері державної служби та соціально-економічного захисту державних службовців.

За результатами роботи пленуму ЦК профспілки прийняв колегіальне рішення вдруге звернутися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із проханням втрутитись у ситуацію, що складається із виплатою заробітної плати працівникам органів виконавчої влади.

За інформацією з місць, щомісячний фонд оплати праці місцевих державних адміністрацій забезпечений лише частково. Мають місце випадки затримки виплати та заборгованості заробітної плати працівникам обласних, районних держадміністрацій та їх структурних підрозділів, а саме, станом на 01.09.2016 року, заборгованість є: у Львівській області – 9 млн. 543 тис. грн.; Черкаській області – 2 млн. 505 тис. грн.; Хмельницькій області –
9 млн. 610 тис. грн., Івано-Франківській області – 10 млн. 594 тис. грн. В інших регіонах України є кредиторська заборгованість, яка погашається коштами вересня. Аналогічна ситуація склалася і в центральних органах виконавчої влади.

Це все відбувається на тлі впровадження нового законодавства про державну службу, яким визначені нові підходи до оплати праці працівників зазначеної сфери.

Набуває системного характеру практика надання «примусових» відпусток без збереження заробітної плати та переведення працівників на роботу у режимі неповного робочого часу, невиплати вчасно допомоги на оздоровлення під час надання щорічних відпусток, виплати відпускних коштів частинами.

Існуюча наразі ситуація стосовно оплати праці державних службовців негативно впливає на сприйняття ними суті реформи державної служби та об’єктивно спричиняє відтік кваліфікованих кадрів.

За інформацією, наданою соціальними партнерами – представниками урядової сторони, які взяли участь у роботі пленуму, а саме Головою Національного агентства України з питань державної служби Костянтином Ващенком, першим заступником Міністра соціальної політики України Ольгою Крентовською та заступником Міністра фінансів України – керівником апарату Євгенієм Капінусом, урядом вживаються заходи щодо врегулювання ситуації, пов’язаної із заборгованістю з виплати заробітної плати та забезпеченням реалізації Закону України «Про державну службу», зокрема уряд готує зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині збільшення видатків на оплату праці органів виконавчої влади.

Центральний комітет звернувся до Володимира Гройсмана з проханням взяти під особистий контроль питання щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині збільшення видатків на оплату праці працівникам органів виконавчої влади, а також щодо передбачення у проекті Державного бюджету України на 2017 рік необхідних видатків на заробітну плату зазначеної категорії працюючих з урахуванням вимог Закону України «Про державну службу» щодо встановлення мінімального розміру посадового окладу на найнижчій посаді державної служби не менше 1,25 розміру мінімальної заробітної плати.

За матеріалами сайту ЦК Профспілки працівників держустанов України